• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Air Serbia i Etihad: Sprema se ponovo saradnja?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je Etihad prešao iz rezervacionog sistema Sabre u Amadeus tada je prestao da leti za Beograd

  • 0
Air Serbia Etihad Airways Salinger Igor

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia (JU) pregovara sa doskorašnjim manjinskim akcionarom, kompanijom Etihad (EY) o obnavljanju tzv. code-share ugovora, navodi Ex-Yu Aviation.

Ovaj ugovor, koji je omogućavao iz ugla putnika "virtuelno spajanje" dve avio kompanije na određenim letovima, konkretno ka Australiji, Hong Kongu, bio je na snazi između srpskog i emiratskog prevoznika do početka prošle godine.

Ovaj vid zajedničkog nastupa na tržištu za putnike u praksi znači da jedna kompanija na svoje postavlja oznake (brojeve) letova od druge i prodaje usluge partnerske kompanije svojim putnicima i obratno.

Air Serbia Etihad Airways Salinger Igor
Mnoge dodatne usluge ili pogodnosti, poput upotrebe premium salona ili sakupljanje bodova/milja su takođe obuhvaćene ovom vrstom međukompanijske saradnjem.

Pogodnosti za putnike koje je ovaj široki code-share ugovor omogućavao značajno su smanjenje posle odluke Etihada da prekine letove izmedju Abu Dabija i Beograda u oktobru 2020. godine.

"Kada je Etihad prešao sa rezervacionog sistema Sabre na Amadeus, tada su obustavili saradnju i prestali da lete za Beograd. Međutim, u razgovorima smo o obnavljanju code-share ugovora", rekao je nedavno Jirži Marek, generalni direktor kompanije Air Serbia a prenosi Ex-Yu Aviation.

Sabre sistem koriste kompanije među kojima su su American Airlines, Expedia, Frontier, LastMinute, JetBlue.

Amadeus je pokrenula IT grupa Amadeus iz Madrida. Glavna baza podataka ovog sistema smeštena je u nemački grad Erding, a centri razvoja na jugu Francuske (Sofia Antipolis), u Bangaloru, Londonu i Bostonu.

Globalni rezervacioni sistemi (GDS - Global Distribution System) nastali su krajem prošlog veka prvenstveno za rezervacije avio-karata kao informatički alat koji spaja avio kompanije i turističke agencije koje te usluge prodaju da bi vremenom evoluirali i u svoju ponudu uključili i rezervacije hotela, rent-a-car i drugih povezanih usluga.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>