• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grdosija bez kontrole: 14 putnika povređeno u jakim turbulencijama iznad Persijskog zaliva

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vrtložna kretanja vazduha toliko jako su "bacala" najveći putnički avion na svetu da su neki udarali glavama u plafon iznad svojih sedišta, a nakon izlaska aviona iz turbulencija, u letelici je ostao haos

  • 0
Avioni Emirates Airbus A380 Wikimedia/Florian Klebl/Emirates Airbus A380 A6-EDF

Čak 14 putnika povređeno je 4. decembra na letu EK 421 kompanije Emirates na liniji od Međunarodnog aerodroma u Pertu (PER) do Međunarodnog aerodroma Dubai (DXB) usled jakih turbulencija.

Kada se avion Airbus A380 registarske oznake A6-EEV (fabrički broj 150, napravljen 2013.) približio Persijskom zalivu, pilot je najavio moguće turbulencije i upozorio putnike da sednu na svoja mesta i vežu se.

Ubrzo zatim, kada je ogromni avion uleteo u područje vrtložnih kretanja vazduha situacija u putničkoj kabini postala je sve samo ne mirna i uobičajena za inače monotone preko-okeanske letove.

Turbulencije su bile toliko jake da su pojedinci udarali glavama u plafon iznad svojih sedišta, a nakon izlaska aviona iz turbulencija, u letelici je ostao haos, ovekovečen na snimku:

Portparol kompanije Emirates potvrdio je za australijske medije da je 14 osoba povređeno u turbulencijama, ali da je "kabinska posada vazduhoplova zajedno sa medicinski obučenim putnicima koji su se dobrovoljno javili" uspela da pruži potrebnu pomoć pre sletanja na Međunarodni aerodrom Dubai, javlja specijalizovani portal Aerotime.

Dodatna medicinska podrška pružena je tokom leta putem satelitske veze, a ekipe hitne medicinske pomoći dočekale su i zbrinule putnike po sletanju na aerodrom u Dubaiju u 04:45 po lokalnom vremenu.

Jedan od putnika je na svom profilu na mreži X postavio fotografije oštećene unutrašnjosti aviona uz komentar "stvarno sam mislio da je kraj nakon što sam dva puta udario u plafon aviona".

U eri društvenih mreža, javili su se i drugi, koji su postavili svoje fotografije sa ovog dramatičnog leta. Jedan od saputnika podelio je fotografiju sa svog sedišta komentarišući da je "njegov napukli plafon bolji".

Tu nije bio kraj svedočanstvima: jedna putnica napravila je fotografiju na kojoj se vide pramenovi njene kose u pukotini nakon što je udarila glavom o plafon, navodi Fox News u svom izveštaju o ovom incidentu.

"Pilot je najavio turbulencije i pozvao nas da sednemo. Bukvalno sekund kasnije, ja i drugi smo udarili glavom u plafon. Vidite mi kosu u pukotini“, objavila je, dodajući da je posada bila "velika podrška“ tokom incidenta.

Let između Perta i Dubaija trajao je 10 sati i 17 minuta, tokom čega je avion prevalio razdaljinu od 9.027 kilometara, leteći prvo na visini od 10.3 km (FL340, 34.000 stopa) a potom na 11.5 km (FL380, 38.000 stopa).

U trenutku kada je letelica uletela u turbulencije nalazila se na visini od 8.000 metara, na samom kraju leta odnosno prilazu aerodromu u Dubajiu.

EK421 Flightradar24

Ovo nije prvi incident kompanije u kome Airbus A380 prolazi kroz jake turbulencije.

Pre četiri godine na letu sa Međunarodnog aerodroma Oukland (AKL) ka Međunarodnom aerodromu Dubai (DXB) turbulencije su bile toliko jake da je u čitavom haosu otpao i znak "EXIT".

Studija iz juna 2023. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Reding u Engleskoj otkrila je da će turbulencije na letovima vremenom jačati zbog klimatskih promena.

Prema toj studiji, topliji vazduh iz emisije CO2 povećava brzinu vetra u strujama, jačajući turbulencije čistog vazduha na rutama letova iznad Sjedinjenih Država, Evrope, Bliskog istoka i južnog Atlantika.

Airbus A380 je najveći širokotrupni putnički avion ikada napravljen. Osmišljen je svojevremeno kao konkurecija avionu Boeing B747 i jedini je vazduhoplov koji prima putnike na dva nivoa koji se prostiru celom dužinom trupa.

Airbus A380, divovski dvospratni avion Markus Mainka / Alamy / Alamy / Profimedia
Avion je prvi put poleteo u aprilu 2005. godine, a dve godine kasnije ga je u svoju flotu uvela najpre kompanija Singapoore Airlines. Letelica ima dužinu od 73 metra i raspon krila od 80 metara. Pokreću je četiri motora Rolls-Royce Trent 900 ili Engine Alliance GP7000. Maksimalna brzina aviona Airbus A380 je 1.185 km/h, a dolet 15.200 km.

U avion Airbus A380 kompanije Emirates koji je leteo od Perta do Dubaija može da stane 491 putnik: 14 u prvoj klasi, 76 u biznis klasi, a preostalih 401 - u ekonomskoj klasi.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>