• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Montenegro Airlines: Kompanija u stečaju ostala i bez aviona Embraer i bez traženih 6,8 miliona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apelacioni sud je ocenio da je Privredni sud doneo pravilnu odluku da MA nema pravo da od ToMontenegra traži ovu naknadu za plaćenu carinu na avione

  • 1

Montenegro Airlines Salinger Igor
Nekadašnji nacionalni avio-prevoznik Crne Gore Montenegro Airlines (YM) neće dobiti naknadu od 6,8 miliona evra koje je tražio od kompanije ToMontenegro na račun carine za dva aviona Embraer 195 (4O-AOA i 4O-AOB), odluka je je Apelacionog suda.

Montenegro Airlines je od irske kompanije Celestial Aviation Trading iznajmio (operativni lease) ova dva aviona 2009, odnosno 2010, a navedeni iznos je plaćen Upravi prihoda i carina kroz postupak privremenog carinjenja, piše Pobjeda.

Vlada je početkom 2021. godine, nakon gašenja MA, otkupila od irskih vlasnika avione za 21,78 miliona dolara, pa je njihov novi vlasnik postao ToMontenegro, odnosno Air Montenegro (4O).

Kako ova kompanija tada nije plaćala dodatnu carinu, iz Montenegro Airlines u stečaju su smatrali da su oni umesto njih regulisali tu obavezu, zbog čega su tražili da im taj novac vrati, imajući u vidu da je država oslobodila ToMontenegro carine, navodi podgorički list.

Apelacioni sud je ocenio da je Privredni sud doneo pravilnu odluku da MA nema pravo da od ToMontenegra traži ovu naknadu.

Kako se navodi u odluci "izvršavanjem svoje zakonske obaveze navedenim osnovom tužilac, kako to pravilno nalazi prvostepeni sud, nije učinio izdatak za tuženog, već ispunio svoju zakonsku obavezu prema državi u datom trenutku i po postojećem pravnom osnovu"

"Činjenica da tuženi, koji je kasnije kupio iste te vazduhoplove od prodavca čije je sjedište van Crne Gore, državi eventualno nije platio carinu za uvoz ta dva vazduhoplova, kao i eventualna činjenica da ga je država oslobodila plaćanja tog iznosa carine, ne uspostavlja pravni odnos, pa ni navedenim osnovom iz tužbe, između tužioca i tuženog, kako to pogrešno rezonuje tužilac, već se te činjenice tiču odnosa tuženog i države, kako je to pravilno i zaključio prvostepeni sud" navodi se u odluci Apelacionog suda.

(Aero.rs)

Video: Aviation Day South East Europe: Air Montenegro postao član IATA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>