• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rado Srbin u Dubai leti: Bitka zalivskih avio-prevoznika za putnike iz Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći aerodrom u Srbiji sve interesantniji avio-kompanijama sa Bliskog istoka koje prevoze putnike iz centralne i istočne Evrope

  • 0
flyDubai Salinger Igor

Avio-kompanija flydubai (FZ, punog naziva Dubai Aviation Corporation) u vlasništvu Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata trenutno je najuposleniji avio-prevoznik na linijama iz Beograda ka zemljama blisko-istočnog zaliva (Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija, UAE).

Prema u ovom trenutku dostupnim podacima, očekivano je da će flydubai u 2023. godini ponoviti rezultat iz prošle godine, tokom koje je prevezla 148.191 putnika na ovoj liniji.

Pre pandemije korona-virusa, Dubai (DXB) je imao najmanji broj putnika od tri zalivske destinacije, a sada je najčešće birano odredište, što se delom može pripisati brzom povratku kompanije flydubai na srpsko tržište, a delom i proboju Dubaija kao globalnog turističkog odredišta nakon završetka pandemijskih karantina, piše Ex-Yu Aviation.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prošle godine je u Dubaiju razgovarala sa Ahmedom bin Saidom Al Maktumom, prvim čovekom kompanije Emirates (EK), kako bi obezbedila dolazak ove kompanije u srpsku prestonicu.

Druga zalivska kompanija - Qatar Airways (QR) u potpunosti je obnovila učestalost letova iz Beograda, ali ovaj put sa avionom Airbus A320, za razliku od perioda pre korone, kada je sa Međunarodnog aerodroma Beograd (BEG) leteo Airbus A321.

Prošle godine Qatar Airways prevezao je 64.687 putnika na liniji iz Beograda, što je pad od 33,9% u odnosu na 2019. Očekuje se da će ove godine premašiti broj putnika na svojim letovima, s obzirom na to da od 23. decembra uvodi tri dodatna leta nedeljno.

Treća kompanija koja leti iz Beograda za Zalivu je WizzAir Abu Dhabi (5W), koji je počeo da koristi beogradski aerodrom 2021. i tako popunio deo praznine koju je ostavio Etihad Airways (EY).

Wizz Air Abu Dhabi je 2022. godine prevezao 55.084 putnika na ovoj liniji, što je značajno manje u odnosu na 114.256 putnika koliko je Etihad prevezao 2019, pre korone, navodi ovaj portal.

Ta kompanija je nedavno saopštila da Srbija trenutno nije deo njene mreže destinacija, ali da “Srbija ostaje važno tržište za Etihad Airways”, kao i da će “redovno procenjivati potencijal za ponovno uspostavljenje linije Abu Dhabi - Beograd”.

Qatar Airways Boeing 777 Shutterstock

Zalivske kompanije suočavaju se i sa povećnim pritiskom zbog saradnje između kompanija Air Serbia (JU) i Turkish Airlines (TK), koje nedeljno nude više od 30 letova između Beograda i Istanbula, ali i drugih daljih destinacija preko code-share sporazuma.

Ovo je najviše izazov za Qatar Airways koja ima najviše transfer-putnika od tri zalivska prevoznika koji opslužuju Beograd.

Tokom 2023. godine još jedna kompanija pokrenula je letove sa najvećeg srpskog aerodroma ka Zalivu, kuvajtska Jazeera Airways. Njeni sezonski letovi koji su najviše bili namenjeni putnicima iz Rusije su obustavljeni i u ovom trenutku nije jasno da li će njeni avioni poletati iz Beograda 2024. godine.

(Aero.rs)

Video: Blanik kup: Rekordan broj jedrilica nad Trstenikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>