• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turkish Airlines i Air Serbia pregovaraju o saradnji: Novi centar za servisiranje aviona u Beogradu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve avio-kompanije razmatraju mogućnost otvaranja servisa Turkish Technic, podružnice Turkish Airlinesa, u Srbiji

  • 0
Turkish Tehnic Turkish Tehnic

Turkish Airlines i Air Serbia pregovaraju oko otvaranja podružnice za održavanje i popravku vazduhoplova (MRO) u Srbiji.

Izvršni direktor Air Serbie Jirži Marek izjavio je da srpska avio-kompanija trenutno vodi razgovore sa predstavnicima Turkish Airlinesa o potencijalnoj saradnji u sferi MRO, prenosi ugledni portal Aviation Week.

Turkish Tehnic Turkish Tehnic
Dve strane istražuju mogućnost otvaranja servisa Turkish Technic, podružnice Turkish Airlinesa, u Srbiji a jedna od opcija je da bude pokrenuto zajedničko ulaganje (Joint Venture) u cilju otvaranja novog centra za servisiranje vazduhoplova.

Prvi čovek Air Serbia takođe je izjavio da prevoznik pregovara i sa drugim firmama kao i da je to proces koji ne moče da se završi "preko noći".

"U ovom trenutku, svo bazno održavanje povereno je drugim firmama [outsource]. Tokom prolećnog perioda koristili smo pretežno Turkish Technic u Istanbulu. Tokom zimske sezone koristimo Atitech objekat u Napulju. Za naše ATR, mi koristimo održavanje od strane Aero Technic BG u Sofiji", objasnio je direktor Air Serbia.

On je takođe pomenuo da Jat Tehnika ima dosta posla sa avionima drugih prevoznika i da kod njih trenutno nije moguće obaviti održavanje, piše Ex Yu Avaiation News. Jirži Marek se takođe požalio da je Jat Tehnika tokom prethodne zimske sezone dosta kasnila sa servisiranjem aviona.

Informacija da bi Turkish Technic mogao da otvori MRO bazu u Srbiji pojavila se u junu ove godine tokom IATA kongresa u Istanbulu.

Predsednik Turkish Airlinesa Ahmet Bolat tada je izjavio da je njegova kompanija zainteresoavana za proširenje MRO biznisa kao i da je jedan od potencijalnih destinacija za otvaranje servisa upravo Beograd.

O planovima Turkish Technic pisao je i portal Aero.rs, a više o potencijalnoj saradnji srpske i turske avio-kompanije možete pročitati u posebnom tekstu.

Turkish Technic je osnovan 2006. godine i u potpunom je vlasništvu Turkish Airlinesa. Pored servisiranja motora i drugih ključnih komponenti aviona, ova firma se bavi i prodajom avio-delova i modifikacijama putničkih kabina.

Turkish Technic na svom sajtu ističe da pored komercijalnih aviona servisira i biznis džetove.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>