• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekskluzivne fotografije: Ruski kargo avion Iljušin Il-96-400T ponovo leti - i prevozi automobile!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon radova na servisiranju vazduhoplova u zavodu u Voronježu, Iljušin ušao u upotrebu u floti kompanije Sky Gates Airlines

  • 1
IL-96-400T Дмитрий Ширенин

Transportna verzija aviona Iljušin Il-96, označena -400T, obavila je prvi let posle višegodišnje pauze i po svemu sudeći vraća se u komercijalne operacije.

Ovaj avion, koliko je poznato jedini operativni primerak koji je ostao "T" transportnoj verziji, registarske oznake RA-96103 , bio je nekoliko godina uskladišten, jer je Polet Flight, kompanija u čijoj je floti bio - bankrotirala.

Vazduhoplov je preuzela kargo kompanija Sky Gates Airlines, podružnica kompanije Red Wings Airlines, a prvi let Iljušina zabeležen je u nedelju 10. decembra, kada je avion preleteo sa aerodroma Turkmenbaši (KRW) na aerodrom Žukovski (ZIA) nadomak Moskve.

Fotografije koje u na aerodromu Žukovski snimile naše kolege Aleksej Lisicin i Dimitri Širenin prikazuju da je prvi tere uključivao i skupoceni automobil marke Porsche.

IL-96-400T Дмитрий Ширенин

Ovaj širokotrupni avion je, nakon opsežnog servisiranja i osavremenjavanja sistema u fabrici Iljušina u Voronježu, u septembru ove godine dobio obnovljeni tip sertifikat koji mu je bio neophodan za povratak u saobraćaj.

"Ovaj let (između Turkmenbašija i Moskve, op. aut.) rezultat je kompleksnog timskog rada u Voronješkom vazduhoplovnom zavodu na vraćanju u letno stanje jednog od najboljih aviona ruske kargo avijacije, koji je isporučen našim prijateljima u Sky Gates na vreme", rekao je direktor kompanije Illusin Finance & Co. Mihail Podhvatlin. 

Za Iljušin Il-96-400T  bila je zainteresovana i kompanija Air Bridge Cargo, čiju su kargo avioni Boeing 747 često viđani u u Beogradu, koja je čak platila i depozit i osiguranje aviona, ali je u julu ove godine odustala od kupovine, navodi portal Loadstar.

Tako je ovaj transporter završio u floti Sky Gates Airlines, koja je pre rata u Ukrajini imala dva aviona tipa Boeing 747-400F. 

Jevgenij Solodilin, generalni direktor kompanije Red Wings Airlines izrazio je nadu da će se Il-96-400T njihove podružnice Sky Gates Airlines dobro pokazati na domaćim kargo rutama, ali i u "izvozno uvoznim operacijama sa prijateljskim zemljama".

U novembru je prvi let obavio i avion IL-96-400 u putničkoj varijanti, kapaciteta 370 sedišta, u čemu je Aero.rs tada pisao.

U odnosu na svog prethodnika oznake -300 , Iljušin IL 96-400 ima snažnija četiri motora Aviadvigatelj PS 90A1 potiska po 157 kN, a trup mu je duži za 9.35 metara.

Sky Gates danas u svojoj floti osim pomenutog Iljušina ima i jedan avion Il-76TD. U narednom periodu će kargo flota ovog prevoznika nastaviti da se povećava vazduhoplovima ruske proizvodnje.

Kompanija Red Wings Airlines, je 30. avgusta ove godine završila preuzimanje kompanije Sky Gates Airlines

Red Wings je osnovana 1999, a pod današnjim imenom radi od 2007. Radi se o kompaniji koja se nalazi među 10 vodećih ruskih avio-kompanija i specijalizovana je za kargo transport, ali i redovne i čarter letove. Trenutno ima više od 100 domaćih i međunarodnih linija.

Osnovu flote ove kompanije čini 19 aviona Sukhoi SuperJet SSJ 100. Bazni aerodromi kompanije su Žukovski (ZIA) Domodedovo (DME) Kolcovo kraj Jekaterinburga (SVX) i Balandino kraj Čeljabinska (CEK).

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole59

    13. decembar 2023. | 08:51

    Uvek se iskreno obradujem kada pročitam ovakve vesti jer Rusija pokazuje da joj sankcije zapada ništa ne mogu. Naprotiv, utiču na to da Rusija razvija sopstvenu nauku i industriju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>