• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

KLM odbacio optužbe za eko-manipulaciju pred sudom u Amsterdamu: Odluka se očekuje u februaru 2024

Vreme čitanja: oko 2 min.

Optužba koju su sredinom ove godine podneli pripadnici ekološke organizacije Fossil Free prekinula je kampanju KLM Leti odgovorno - Fly Responsibly

  • 0
KLM Airlines, avio prevoznik avion Foto: Tanjug/AP/Remy de la Mauviniere

Predstavnici holandskog avio-prevoznika KLM, koja posluje kao deo grupacije Air France - KLM odbacili su optužbe za eko-manipulaciju  (greenwashing) pred sudom u Amsterdamu.

Advokati kompanije zatražili su od sudskog veća da odbaci tužbu koju je podnela ekološka organizacija Fossil Free. Aktivisti su mišljenja da je kampanja koju je sprovela kompanija KLM - obmanjujuća.

Optužba koju su sredinom ove godine podneli pripadnici organizacije Fossil Free prekinula je kampanju KLM "Leti odgovorno" (Fly Responsibly). Fossil Free smatra da "ne postoji takva stvar kao što je odgovorno letenje", kao i da je avio-transport značajno doprinosi emisiji štetnih gasova i pojačanju efekta staklene bašte.

Ekološki aktivisti više puta optuživali ovu avio-grupaciju za obmanjivanje javnosti i na javnim sastancima:

Advokat Daniel Brouver, koji zastupa Fossil Free, smatra da bi kompaniji KLM trebalo zabraniti da u svojim kampanjama iznose slične izjave uključujući i izveštaje o tome da kompanija postaje više "održiva" (što je termin koji je ušao u upotrebu od pojave ekološki prihvatljivih goriva (Sustainable Air Fuel - SAF), op. aut.).

"Avionska karta je produkt koji najviše zagađuje, a koji korisnik može kupiti", rekao je Brouveger sudijama u Amsterdamu, na početku suđenja, prenosi Aerotime.

Advokati KLM su uzvratili da oni ne spore činjenicu da je emisija gasova ozbiljno pitanje, ali da imaju pravo da reklamiraju promene koje promovišu stvari koje čine ka postizanju zelenih akreditiva.

"KLM radi veoma naporno da postane više održiva", rekla je Brenda Katan, profesor korporativnog prava na Univerzitetu Lajden, advokat kompanije KLM. Ona je ukazala da prevoznik nabavlja avione koji troše manje goriva, kao i da namerava da u kerozin kojim pokreće svoju flotu u narednom periodu umeša više ekološki prihvatljivog goriva.

KLM tvrdi da će njihove aktivnosti dovesti do smanjivanja emisije ugljen-dioksida od 12% do 2030. Fossil Free pak tvrdi da upotreba termina kao što je "održivo" - previše neodređena tvrdnja koju javnost ne može da shvati na pravi način.

KLM B777   Boeing 777-200 of KLM Royal Dutch Airlines landing at Schiphol international airport Shutterstock

Očekuje se da će sudsko veće u ovom slučju doneti odluku u februaru 2024. godine.

Slična tužba podneta je u novembru ove godine protiv kompanija Virgin Atlantic i British Airways nakon njihovih saopštenja da čine napore kako bi postale ekološki odgovorne.

Početkom ovog meseca, Organizacija za standardizaciju oglašavanja Velike Britanije (Advertising Standards Authority) izdejstvovala je zabranu oglasa kompanija Lufthansa, Etihad, Air Francee-KLM  optužujući ih da obmanjuju javnost svojim reklamnim porukama.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>