• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi nastavljaju da otkupljuju avione: Lizing kompanija iz UAE nagodila se za još sedam aviona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova nagodba povezana je sa potraživanjima u vrednosti od milijardu dolara koje je DAE podnela nakon početka sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine u februaru 2022. godine

  • 0
Aeroflot Salinger Igor

Ogranak kompanije Dubai Aerospace Enterprise specijalizovan za operativni najam putničkih aviona, DAE Capital, prihvatio je kompenzaciju od 118 miliona dolara na ime gotovinskog osiguranja svojih aviona koje je ranije iznajmio ruskoj kompaniji Aeroflot (SU).

Sumu za sedam aviona i  pripadajuće motore koji su, inače, u vlasništvu DAE, obezbedila je ruska osiguravajuća kuća NSK, a prijem novca je "izvršen u potpunom skladu sa svim važećim pravilima propisanim režimom sankcija prema Ruskoj Federaciji", navela je kompanija, a prenosi portal Aviationweek.

Odmah po prijemu 118 miliona dolara "svako pravno lice povezano sa kompanijom DAE koje je uključeno u lizing Aeroflotu je otpisalo svoja potraživanja prema NSK, Aeroflotu i njihovim međunarodnim reosiguravačima ovih aviona i motora", navodi se u saopštenju, koje citira CH-Aviation.

Aeroflot Airbus A330 Salinger Igor
Ova nagodba povezana je sa potraživanjima u vrednosti od milijardu dolara koje je DAE podnela nakon početka sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine u februaru 2022, potsećaju ovi specijalizovani mediji.

Tip aviona i motora na koje se odnosi ova pogodba se ne navodi, a DAE u vlasništvu, odnosno operativnom najmu kod svojih klijenata ima najviše uskotrupnih Boeing 737 i Airbus A320, ali i nekoliko desetina dugolinijskih širokotrupnih aviona: Boeing 777, Boeing 787 Dreamliner, Airbus A330 i Airbus A350.

DAE je odmah po početku rata Rusije i Ukrajine raskinuo ugovor sa Aeroflotom nakon što su uvedene međunarodne sankcije Moskvi. Kao kontra-meru, Rusija je odbila da vrati avione koje je iznajmila od raznih lizing kompanija.

Broj ovih aviona - koje na zapadu smatraju konfiskovanim - zavisno od izvora informacije varira od 400 do čak 800 što ne iznenađuje imajući u vidu komplikovane imovinsko-pravne statuse mnogih letilica koje su bile registrovane po of-šor entitetima a potom preregistrovane na ruski registar vazduhoplova, odnosno RA- oznake.

Dubai Aerospace Enterprise je ranije otpisao 576,5 miliona dolara dugovanja za iznajmljivanje svojih aviona "zarobljenih" u Aeroflotu. Nagodba je usledila nakon što su ruski avio-prevoznici koji čine Aeroflot grupu (Aeroflot, Rossia Airlines, Pobeda) u novembru postigli sporazume sličnog tipa sa kompanijom AeroCap, ali i lizing kompanijama SMBC Aviation Capital, CDB Aviation i BOC Aviation, objašnjava portal Bussinessinsurance.

DAE Capital vodi pregovore vezane sa potraživanjima za polise osiguranja i sa drugim ruskim avio-kompanijama koje su iznajmile avione od njih, ali je neizvesno da li će ti razgovori rezultirati nekim dogovorom i u kom iznosu. Ostaje takođe nejasno da li se mogu obezbediti sve potrebne dozvole i sredstva za realizaciju budućih osiguravajućih nagodbi, tvrdi portal Aviator.

(Aero.rs)

Video: MUP Srbije: Novi hangar Helikopterske jedinice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>