• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njujork, Njujork: Air Serbia oborila rekord po broju putnika, CLF među najvećim od evropskih prevoznika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Air Serbia Jirži Marek nedavno je rekao da bi avio-prevoznik mogao dodatno da poveća broj svojih letova ka Njujorku sledećeg leta, kada je u planu uvođenje u saobraćaj trećeg i četvrtog širokotrupnog aviona.

  • 0

A330 Salinger Igor
Prema podacima Biroa za statistiku vazdušnog saobraćaja SAD (United States Bureau of Air Transport), srpska nacionalna avio kompanija Air Serbia (JU) u prva tri kvartala godine na izmaku je prevezla 72.327 putnika na letovima ka i iz Njujorka (JFK), što predstavlja povećanje od 12,8% u odnosu na prethodni najbolji rezultat postignut pre pet godina, prenosi Ex-Yu Aviation.

Ovaj broj je veći za 20,5% u odnosu na 2019. i povećanje od 24,2% u odnosu na isti period protekle godine.

Air Serbia takođe beleži rekordno visoke faktore popunjenosti kabine (CLF - cabin load factor) u svojim avionima na svojoj prvoj prekookeanskoj liniji.

Tokom devetomesečnog perioda, popunjenost kabina na letovima i i iz Njujorka iznosila je u proseku visokih 82,9% na dva širokotrupna aviona Airbus A330, koji mogu da prime 257 odnosno 268 putnika.

Postignuti rezultat je jedan od najvećih CLF na letovima do i sa aerodroma JFK među evropskim prevoznicima, primećuje Ex-Yu Aviation.

Direktor Air Serbia Jirži Marek nedavno je rekao da bi avio-prevoznik mogao dodatno da poveća broj svojih letova ka Njujorku sledećeg leta, kada je u planu uvođenje u saobraćaj trećeg i četvrtog širokotrupnog aviona.

"Najverovatnije će biti povećana frekvenca linije za Njujork na više od dnevnih letova. To bi značilo da ćemo za neke dane u nedelji uvesti drugu dnevnu rotaciju. Zavisi od mnogih faktora, na primer, dostupnosti slotova i prostora na terminalu, što je pitanje koje postaje sve ozbiljnije, posebno na JFK", smatra Marek.

Širenju na američkom tržištu zasigurno doprinosi i tzv. kod-šer (code-share) ugovor sa jetBlue, prema kojem je američki prevoznik stavio svoj identifikacioni kod B6 i brojeve na letove Air Serbia iz Njujorka i Čikaga (ORD) za Beograd a srpski nacionalni prevoznik svoj kod JU i brojeve na 25 destinacija jetBlue od Njujorka do drugih tačaka u Americi, o čemu je Aero.rs već pisao.

(Aero.rs)

Video: Uniforme stjuardesa i stjuarda JAT i Air Serbia kroz vreme

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>