• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanije sve češće biraju hibridne avione: Američki JSX naručio 50 letelica ES-30

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švedski proizvođač Heart Aerospace u ovom trenutku ima 250 potvrđenih porudžbina, kao i pisma namere za čak 191 letelicu iz svog portfolija

  • 0

Američka čarter kompanija JSX (XE) uputila je zvanično pismo namere (Letter of Intent - LOI) o kupovini 50 vazduhoplova švedskom proizvođaču hibridnih aviona Heart Aerospace.

Američki prevoznik ima nameru da kupi vazduhoplove tipa ES-30 namenjene za regionalni vazdušni saobraćaj, sa opcijom za kupovinu dodatnih 50 letelica.Kompanija JSX osnovana je 2016, da bi sada bila najveća javna čarter kompanija u SAD, koja leti ka 24 destinacije.

"Naša današnja porudžbina hibridnih električnih aviona ES-30 od kompanije Heart Aerospace ilustruje našu posvećenost ka pronalaženju rešenja prilagođenih korisnicima naših usluga, rešenjima koja smanjuju emisiju CO2 i koja nude manje troškove u vazdušnom saobraćaju", izjavio je između ostalog Aleks Vilkoks, suosnivač i generalni direktor kompanije JCX.

Sajmon Njuvit, predsednik kompanije Heart Aerospace izjavio je da je transformacija ka "zelenim" opcijama u vazduhoplovstvu "dobra za korisnike, ekonomiju i okolinu".

Avion ES-30 je hibridno-električna letelica sa kapacitetom od 30 sedišta koja ima nizak stepen emisije CO2, nizak nivo zagađenja bukom i niže troškove na kratkim rutama.

Na električni pogon može da pređe 200 kilometara, dok je maksimalni dolet 400 kilometara u režimu punog opterećenja, sa 30 putnika. Zahvaljući modularnom sistemu baterija, do 25 putnika može da preveze na udaljenost od 800 km.

Švedski proizvođač aviona za sada ima 250 potvrđenih porudžbina za svoj vazduhoplov ES-30, uz mogućnost da se taj broj u već potpisanim ugovorima poveća za još 120 letelica. Uz pismo namere od kompanije JSX, Šveđani imaju slična zvanična dokumenta za još 191 avion.

Kompanije Air Canada i SAAB investirale su u švedsku kompaniju po pet miliona dolara, a kanadski avio-prevoznik je istovremeno poručio 30 aviona tipa ES-30 od kompanije Heart Aerospace.

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>