• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sumnja se na trgovinu ljudima: Avion Airbus A340 posle četiri dana prinudnog čekanja odleteo iz Francuske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus A340 umesto ka Nikaragvi poleteo ka Mumbaiju, tačan broj putnika koji je pristao da se vrati u Indiju nije poznat

  • 1
Francuska prizemljen avion Tanjug/AP

Četiri puna dana trajala je istraga francuskih pravosudnih organa zbog leta jednog čarter aviona između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nikaragve.

Petnaest godina star avion Airbus A340-313E kompanije Legend Airlines rumunske registracije YR-LRE, (MSN 938) bio je prinudno prizemljen na aerodromu Châlons-Vatry (XCR) 150 kilometara južno od Pariza.

Avion je poleteo u četvrtak pre podne sa aerodroma Fujairah (FJX) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ka Nikaragvi.

Airbus 340 Avioni Shutterstock

Aerodrom Châlons-Vatry, koji je do 2000. godine bio namenjen francuskom ratnom vazduhoplovstvu (Armée de l'Air et de l'Espace), trebalo je da posluži samo kao mesto dopune aviona gorivom, pre nego što se letelica zaputi preko Atlantika.

Međutim, francuske vlasti zabranile su vazduhoplovu kompanije Legend Airlines (osnovane 2020. u Bukureštu), da poleti dalje, jer je policija dobila anonimnu dojavu da se u avionu nalaze moguće žrtve trgovine ljudima.

Kako navode francuski mediji, od 303 putnika, indijskih državljana, u avionu je bilo 11 dece koja su bila bez nadzora roditelja. Dodatnu sumnju u trgovinu ljudima probudio je podatak da je Airbus rumunske kompanije iznajmila firma koja je registrovana van Evropske unije.

Putnike, koji su bili smešteni u terminalu aerodroma, je ispitivalo četvoro francuskih sudija uz pomoć konzularnog osoblja Indijske ambasade u Parizu koji su pružili pomoć i podršku lokalnim vlastima, ali i svojim državljanimma.

Tek u ponedeljak posle podne avionu je izdata dozvola za poletanje i napuštanje francuskog vazdušnog prostora, ali umesto prvobitno planirane destinacije - avion je morao da krene ka Mumbaiju i aerodromu Chhatrapati Shivaji Maharaj (BOM).

Tačan broj putnika u avionu rumunske čarter kompanije nije bilo moguće utvrditi, jer je advokatica kompanije Liliana Bakayoko saopštila francuskom magazinu Le Monde da je oko "200 do 250 putnika pristalo da se vrati u Mumbai". Ona je iz tog broja izuzela putnike koji su ostali u policijskom pritvoru i one koji su zatražili azil, javlja FreePress.

Pravna zastupnica avio-kompanije izjavila je da je "prijateljska firma koja je već poslovala sa kompanijom Legend iznajmila letelicu", ali nije želela da otkrije o kome se radi.

Deset putnika je navodno zatražilo azil od francuskih vlasti, a dve osobe su zadržane i biće dalje procesuirane u Francuskoj zbog osumnjičenosti za trafiking, navodi u svom izveštaju Al Džazira.

Svih 15 članova posade kompanije Legend Airlines su ispitani i pušteni nakon što je utvrđeno da kompanija i njeni zaposleni nisu ni na kakav način umešani u bilo kakve sumnjive aktivnosti vezane za trgovinu ljudima.

Prema francuskom zakonu, organizovana trgovina ljudima kažnjiva je zatvorskom kaznom do 20 godina i novčanom kaznom do 3 miliona evra.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>