• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi avion u floti Air Serbie: Peti Embraer stigao u Beograd

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je nabavljen putem takozovanog wet-lease, odnosno kratkoročnog lizing aranžmana što znači da će posadu ove letelici činiti grčko osoblje,

  • 0

ERJ190 Salinger Igor
Srpska nacionalna avio-kompanija nabavila je još jedan Embraer E195. Peta letelica brazilskog proizvođača stigla je u Beograd, a uskoro se planira i njen ulazak u redovan saobraćaj.

Avion registracije OY-GDA sleteo je u utorak u 16:55 na aerodrom Nikola Tesla (BEG) u Beogradu, sat i 18 minuta nakon što je poleteo iz Atine (ATH). Reč je o letelici grčke avio-kompanije Marathon Airlines koja iznajmljuje Embraer avione srpskoj avio-kompaniji.

OY-GDA je 15 i po godina star Embraer E195 koji je u flotu Marathon Airlinesa došao u novembru prošle godine. Letelica je ofarbana u šemu bojenja Air Serbie koju pored ovog aviona nosi još četiri Embraer vazduhoplova. Kapacitet vazduhoplova je 118 putnika.

Pre Marathon Airlinesa i Air Serbie, ovaj avion je leteo za Flybe, Stobart Air, Danish Air Transport i druge prevoznike, pokazuju podaci Planespotters.

Avion je nabavljen putem takozovanog wet-lease, odnosno kratkoročnog lizing aranžmana što znači da će posadu ove letelici činiti grčko osoblje, prenosi Ex-Yu Aviation News.

Tako nešto bi uskoro moglo da se promeni. Izvršni direktor Air Serbie Jirži Marek izjavio je da avio-kompanija pregovara sa grčkim partnerom oko mogućnosti da se postojeći wet-lease aranžman preinači u damp-lease.

Air Serbia Embraer E195 Air Serbia

Isto znači da bi putnike umesto kabinskog osoblja Marathon Airlinesa, usluživali stjuardi i stjuardese Air Serbie dok bi se za kontrolama i dalje aviona nalazili grčki piloti. Srpska avio-kompanija trenutno iznajmljuje pet Embraera od Marathon Airlinesa, a još jedna letelica treba da bude isporučena do predstojeće letnje sezone.

Pored OY-GDA, Air Serbia koristi još dva Embraera E195 kao i po jedan manji E190 i E175. Avio-kompanija planira da sa svojom Embraer flotom obavi 19% svih letova u februaru, piše Ex-Yu Aviation News.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Nikola Tesla Beograd: Noćne operacije Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>