• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatno: Niko od 150 putnika nije povređen u udesu na aerodromu Malakal, avion teško oštećen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vazduhoplov točkovima dokačio žbunje pre praga piste, udario o nju i klizao na trbuhu sa 150 putnika u njemu

  • 0
Mc Donnell Douglas MD-82 avioni Foto: Shutterstock

Samo pukom srećom u putničkom avionu McDonnell Douglas MD-82 (5Y-AXL, serijski broj 49204) kompanije African Express Airways (XU) nije bilo povređenih niti žrtava nakon incidenta na aerodromu Malakal (MAK) u Južnom Sudanu.

Avion star više od 39 godina na letu sa aerodroma Džuba (JUB) kraj glavnog grada Južnog Sudana do aerodroma Malakal je prilikom sletanja prerano dotakao tlo: točkovi su najpre zakačili žbunje pre praga piste, usled čega je glavni stajni trap pretrpeo havariju.

Vazduhoplov je klizao na "trbuhu", prilikom čega su oštećena i oba krila, da bi se zaustavio pred kraj piste. Niko od putnika na ovom letu nije bio povređen.

Prema prvim informacijama, ali i fotografijama sa mesta udesa, avion je havarisan i neće moći da se  vrati u upotrebu.

Upravnik aerodroma Malakal pojasnio je da je vlada Južnog Sudana iznajmila letelicu kako bi prevezla povratnike iz Sudana u Južni Sudan. Avion je u poslednje dve nedelje obavljao dva leta dnevno sa po 150 putnika na svakom letu, prenosi Aviation Herald.

Incident baca senku na kompaniju African Express Airways, Somalijskog avio-prevoznika čija je kompletna flota (tri aviona prosečne starosti 37,5 godina) bazirani na aerodromu Najrobi (NBO) u Keniji.

Avion koji je praktično uništen u današnjem udesu isporučen je najpre kompaniji Alitalia u februaru 1985, a kompanija African Express Airlines ga je preuzela u septembru 2009. Zbog nezgode se postavlja pitanje održavanja flote i bezbednosnih protokola, navodi portal BNN Breaking.

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>