• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Singapore Airshow 2024: COMAC C919 prvi put van Kine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je za sada sertifikovan samo u Kini, a od četiri letelice jedna je počela prošle godine da saobraća u avio-kompaniji China Eastern Airlines

  • 0
Avion Kina C919 COMAC Profimedia/ddp USA/ChinaImages

Kineski konkurent Airbus i Boeing putničkim avionima, C919, koji je proizvodi Commercial Aircraft Cooperation of China (COMAC) obavio je prvo putovanje van Kine, pošto je stigao na salon avijacije u Singapuru.

Kina je ove godine nagovestila da će unaprediti C919, kao i prisustvo COMAC-a u zemlji, ali i inostranstvu, navodi Rojters.

Avion je za sada sertifikovan samo u Kini, a od četiri letelice jedna je počela prošle godine da saobraća u avio-kompaniji China Eastern Airlines, navodi Tanjug.

Kineski konzorcijum će uložiti nekoliko stotina miliona evra u narednih tri do pet godina u proširenje proizvodnih kapaciteta C919, preneli su kineski mediji izjavu zvaničnika kompanije.

COMAC je bio jedan od dva proizvođača putničkih aviona koji su leteli svojim avionom pored obale Singapura, zajedno sa Airbusom, dok se Boeing ove godine na aeromitingu u Singapuru neće predstavljati komercijalnim avionima.

Kako je Aero.rs već pisao, C919 je uskotrupni avion kapaciteta između 158 i 174 putnika koji ima dolet od 5.500 kilometara.

Kineski C919 se na tržištu takmiči sa znato većim i iskusnijim Airbusom i Boeingom, odnosno sa njihovim modelima A320neo i B737 MAX

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Air Serbia Airbus A320

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>