• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lufthansa iznajmljuje peti Bombardier CRJ1000 za letove prema Ljubljani i Zagrebu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bombardier CRJ1000 koji se iznajmljuje sa posadom je avion namenjen za srednje duge linije, sa kapacitetom od 100 sedišta

  • 0
Lufthansa Regional CRJ Salinger Igor

Nemački nacionalni avio-prevoznik, kompanija Lufthansa (LH), iznajmiće sa posadom avion Bombardier CRJ1000 od irske avio-kompanije CityJet (WX).

Ovaj avion (inače peti koji kompanija iznajmljuje od Iraca) leteće tokom letnje sezone, od 31. marta do 27. oktobra na liniji između Frankfurta (FRA) i Ljubljane (LJU) i Zagreba (ZAG).

Vazduhoplov sa posadom kompanije CityJet leteće ukupno 420 rotacija na liniji ka glavnom gradu Slovenije, što čini oko 66 odsto saobraćaja na ovoj ruti, kao i na ruti za glavni grad Hrvatske, navodi Ex-Yu Aviation, koji ne isključuje mogućnost da "u poslednjem trenutku" dođe do promena u rasporedu letova aviona.

Bombardier CRJ1000 je avion namenjen za srednje duge linije, sa kapacitetom od 100 sedišta namenjenih putnicima. Svi ovi avioni biće smešteni na aerodromu Frankfut i neće leteti na drugim linijama ka bivšoj Jugoslaviji.

CityJet u svojoj floti trenutno ima četiri  CRJ1000, starih između 11 i 13 godina. Irski prevoznik obavlja letove i za kompaniju SAS Scandinavian Airlines (SK), sa 18 aviona Bombardier CRJ900, a iznajmljuje svoje avione i posade i belgijskoj kompaniji Brussels Airlines (SN).

Podsećamo, wet-lease (ACMI) je aranžman u kom kompanija iznajmljuje od avion sa posadom, održavanjem i osiguranjem. Ovakav aranžman praktikuje i kompanija Air Serbia.

Lufthansa je bila prinuđena da smanji broj planiranih letova tokom letnje sezone za oko 100 na nedeljnom nivou, zbog problema sa motorima Pratt&Whitney koji se koriste na 64 aviona iz porodice Airbus u floti ove kompanije, o čemu je Aero.rs pisao

Na pojedinim linijama prema zemljama nekadašnje Jugoslavije je smanjen broj letova.

Nemački prevoznik je tokom letnje sezone u potpunosti obustavio letove i ka rumunskim aerodromima Kluj-Napoka (CLJ) i Temišvar (TSR). Ukinute su i linije za Fridrihshafen (FDH), Linc (LNZ) i Insbruk (INN). Istu sudbinu doživela je linija između Minhena (MUC) i Lajpciga (LEJ).

Tokom letnje sezone (koja počinje 31. marta, a završava se 27. oktobra) Lufthansa će imati ukupno 4.006 letova iz Frankfurta i Minhena ka destinacijama u bivšoj Jugoslaviji, što je povećanje za 1.6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs)

Video: Aerodrom Beograd: Airbus A320, A320neo i Embraer E195

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>