• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isečen u delove: Tužan kraj venecuelanskog Boeinga 747 koji su zaplenile SAD u Argentini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čini se da avion više nije relevantan za istragu FBI jer je poslat na rezanje

  • 1

Boeing 747 400 Challenge Airlines Foto: Shutterstock
Venecuelanski Boeing 747-300M koji je 2022. godine bio zaplenjen sada je rashodovan i isečen. Karijera Jumbo Jeta sa registracijom YV3531 okončana je na aerodromu Dade-Collier u Majamiju.

Na društvenim mrežama su se nedavno pojavile fotografije isečenog Boeinga 747 za koji se veruje da je pripadao avio-kompaniji Emtrasur Cargo iz Venecuele, piše Aviacionline. Ovaj avion zaplenjen je u Argentini 2022. godine.

SAD su u 6. juna 2022. godine izdale nalog za zaplenu letelice zbog kršenja američkih zakona o kontroli izvoza kao i zbog sumnje da su se u letelici nalazili članovi terorističe organizacije povezane sa Iranom o čemu je portal Aero.rs ranije pisao. Boeing 747 je nakon dugog sudskog procesa konačno predat vlastima SAD i sredinom januara je stigao na Floridu.

Nakon dolaska aviona na aerodrom Dade-Collier u Majamiju (TNT), Federalni istražni biro (Federal Bureau of Investigation - FBI) i Biro za industriju i bezbednost (Bureau of Industry and Security) započeli su istragu o vezama Emtrasura i iranskog Mahan Aira (W5) od koga je venecuelanska avio-kompanija nabavila avion, piše ch-aviation.

Čini se da avion više nije relevantan za istragu jer je poslat na rezanje. Na objavljenim fotografijama i video snimcima jasno se vidi da je trup Boeinga 737 prepolovljen na pola kao i da su motori letelice skinuti sa krila.

YV3531 je bio 38 godina star Boeing 747-300M koji je kao nov isporučen francuskoj avio-kompaniji UTA 1986. godine. Avion je 15 godina proveo i u floti Air France pre nego što je 2007. godine počeo da ga koristi iranski Mahan Air.

Emtrasur Cargo iz Venecuele je preuzeo ovaj avion u februaru 2022. godine, a već u junu je zaplenjen, pokazuju podaci servisa Planespotters.

YV3531 je tokom kratkog perioda koji je proveo u floti venecuelanske avio-kompanije jednom prilikom sleteo i u Beograd (BEG).

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија до Токија Русија до милвокија

    29. februar 2024. | 13:41

    А зашто сада Боеинг, када се 60 година колико ја знам, звао Боинг?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>