• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Štrajk u Austrian Airlinesu: U četvrtak otkazano desetine letova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među destinacijama čije je letove Austrian Airlines u četvrtak suspendovao nalaze se gradovi u Srbiji i regionu

  • 0

Austrian Airlines Salinger Igor
Zaposleni u avio-kompaniji Austrian Airlines (OS) su 14. marta organizovali štrajk, nezadovoljni uslovima rada. Akcija radnika je u velikoj meri uticala na operacije austrijskog prevoznika te je desetine letova bilo otkazano.

Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, na aerodromu u Beču (VIE) zabeleženi je veliki broj otkazanih i zakasnelih letova Austrian Airlinesa. Ukupno 37 odlaznih letova nije realizovano dok je 45 dolaznih letova takođe otkazano.

Među destinacijama čije je letove Austrian Airlines u četvrtak suspendovao nalazi se i Beograd (BEG). Čak tri odlazna leta za Beograd (OS735, OS1475 i OS737) su bila otkazana što je uticalo i na povratne letove za Beč. Posledice štrajka osetile su se i na liniji za Prištinu (PRN) i Skoplje (SKP).

Austrian Airlines Airbus Foto: Shutterstock

Austrijski portal The Local piše da je za četvrtak bilo planirano otkazivanje ukupno 110 letova u mreži avio-kompanije.

Za vreme štrajka rukovodstvo Austrian Airlinesa sastalo se sa predstavnicima sindikata vida radi pregovora o novom kolektivnom ugovoru koji je postao kamen spoticanja između dve strane. Zaposleni u austrijskoj avio-kompaniji zahtevaju veće plate kao i bolje uslove rada.

Ovo je već drugi štrajk u Austrian Airlinesu od početka meseca. Prvog dana marta zaposleni su obustavili radne aktivnosti što je rezultovalo otkazivanjem 138 letova.

Austrian Airlines Airbus Foto: Shutterstock
Zaposleni navodno nisu zadovoljni svojim trenutnim primanjima i traže povećanje plata za 30%, mnogo više u odnosu na povećanje plate od 4,5% koje nudi avio-kompanija, piše Simple Flying. Radnici Austrian Airlinesa se takođe nadaju većem broju slobodnih dana u novom koloektivnom ugovoru.

Lufthansa Grupa, kojoj između ostalih pripada i Austrian Airlines, je od početka bila suočena sa nekoliko štrajkova zbog kojih je avio-saobraćaj više puta bio ozbiljno poremećen. Sindikat Verdi ne prestaje da zadaje glavobolje Lufthansi, a ova organizacija je više puta organizovala obustavu rada u Nemačkoj.

Zahtevi sindikata u Austriji i Nemačkoj su slični - traže se veće plate u doba velike inflacije i rekordnih profita avio-kompanija.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>