• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Embraer najavio razvoj novog aviona: Nije objavljeno šta Brazilici spremaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi Embraer mogao bi biti privlačan avio-kompanijama koje treba da zamene regionalne avione Bombardier CRJ200 i ERJ-145

  • 0

Brazilski proizvođač aviona, Embraer, razviće u naredne dve godine novi "poslovni ili komercijalni" avion. Ovo je saopštio izvršni direktor kompanije Francisko Gomes Neto, nakon što je Embraer objavio svoje rezultate za 2024. godinu, ali nije nije precizirao koju vrstu aviona bi kompanija mogla da lansira.

Poznato je da su rukovodioci kompanije ranije predložili razvoj novog putničkog turboelisnog aviona: ideju turbopropa sa 70 do 80 sedišta Embraer razmatra već deceniju.

Ideja ima smisla jer je francusko-italijanska firma ATR jedini zapadni proizvođač turboelisnih putničkih aviona u toj klasi, nakon što je De Havilland Canada zaustavio proizvodnju modela Dash 8-400 usled pandemije koronavirusa, navodi portal Flightglobal.

Novi Embraer avion mogao bi biti privlačan kompanijama koje treba da zamene regionalne avione Bombardier CRJ200 i ERJ-145 sa 50 sedišta, s obzirom na to da se ovi avioni više ne proizvode.

Uprkos tržišnom potencijalu, Embraer je pauzirao projekat turboelisnih aviona krajem 2022. nakon što dobavljači motora – koji su decenijama ažurirali postojeće turbopropelerske dizajne – nisu uspeli da ispune Embraerove specifikacije.

Generalni direktor Embraer Executive Jets Majkl Amalfitano prošle godine izneo je ideju o razvoju većeg poslovnog mlaznjaka, rekavši da bi takav proizvod mogao pomoći kompaniji da zadrži klijente koji žele da zamene Embraerove srednje vazduhoplove Praetor 500 i 600.

U međuvremenu, Embraer proučava mogući razvoj četiri aviona sa novim pogonskim tehnologijama u okviru svog programa Energia.

Dva od tih aviona treba da imaju hibridno-električni pogonski sistem, a dva treba da imaju pogon na vodonične ćelije. Embraerov vremenski okvir za dovođenje koncepta Energia na tržište proteže se posle 2030. godine.

(Aero.rs)

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>