• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Embraer avioni Marathon Airlines završili u Africi: Letelice koje je koristila Air Serbia sada u Kamerunu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se letelice još uvek nalaze u grčkom registru, čini se da ih Camair-Co iznajmljuje od Marathon Airlinesa po takozvanom wet-lease, odnosno kratkoročnom lizing aranžmanu

  • 0
Marathon Airlines E175 Salinger Igor

Grčka avio-kompanija Marathon Airlines, koja je do nedavno obavljala letove za Air Serbia iznajmila je najmanje dva aviona za potrebe afričke avio-kompanije Camair-Co. Nakon obustave saradnje sa Air Serbia, ova kompanija specijalizovana upravo za ACMI usluge, odnosno iznajmljivanje aviona, dobio je angažman za svoje Embraer E-Jet letelice i posade u Kamerunu.

Srpska i grčka avio-kompanija prekinule su saradnju nakon udesa u kojem je Embraer E195 Marathon Airlinesa prilikom poletanja za Dizeldorf na letu JU324 udario u svetlosnu signalizaciju. Taj incident je rezultovalo povlačenjem pet iznajmljenih Embraer E-Jet letelica iz flote Air Serbia krajem februara. Avion je znatno oštećen ali je bezbedno sleteo bez posledica po putnike i posadu, o čemu je Aero.rs pisao u više tekstova.

ERJ190 Salinger Igor
Prema podacima servisa Planespotters jedan Embraer E190, registracije SX-PTM, počeo je da leti za avio-kompaniju Camair-Co (Cameroon Airlines Corporation) iz Kameruna.

Embraer E195 SX-RMA, koji je takođe nosio do nedavno boje srpske nacionalne avio-kompanije bi uskoro mogao da obavlja letove za Camair-Co o čemu svedoče fotografije aviona u šemi bojenja kamerunskog avio-prevoznika.

U pitanju je ACMI aranžman, odnosno iznajmljivanje aviona sa posadom, održavanjem i osiguranjem, pozat i kao wet lease, navodi ch-aviation. To znači da avionima upravljaju letačke posade grčke avio kompanije.

Za kamerunskog prevoznika leti i i nešto manji Embraer E175 SX-KAA, koji je takođe prevozio u odreženim periodima putnike Air Serbia. Sa dolaskom ova tri aviona, Camair-Co je postao "dominantno opremljen Embraerovim vazduhoplova, sa flotom od pet aviona koja se proteže od ERJ135 sa 37 sedišta do E195 koji može da preveze 108 putnika", navodi portal Newsaero.

Prema poslednim informacijama, najmanji ERJ145 od pre nekoliko dana više ne leti za Camair-Co, već za Cronos Airlines iz Ekvatorijalne Gvineje, od koga je i bio iznajmljen.

Camair-Co je osnovan 2006. godine, a prve letove obavio je 2011. godine. Glavno čvorište avio-kompanije nalazi se na aerodromu Douala (DLA) i u svojoj floti trenutno ima sedam aviona: po jedan Embraer E175 i E190, Boeing 737 kao i dva De Havilland Canada DHC-8-400.

ERJ Salinger Igor
Marathon Airlines je na letovima Air Serbia koristio ukupno pet Embraer aviona u različitim periodima: dva E195, jedan E190 i dva E175LR. Embraer E195 OY-GDA sleteo u Beograd 30. januara i od tada nije obavio nijedan let, prema javno dostupnim podacima servisa za praćenje letova Flightradar24.com

Avioni brazilskog proizvođača najverovatnije će uskoro ponovo leteti za Air Serbia, a više o uvođenju novog tipa u flotu možete pročitati u posebnom tekstu na Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>