• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion iz Istanbula za Beograd dva puta nije uspeo da sleti: Let preusmeren u Budimpeštu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Let iz Budimpešte za Beograd poleteo je minut posle 21:00 a sleteo nekih 40 minuta kasnije na beogradski aerodrom. Posledično, let Beograd-Istanbul planiran za 20:20 kasni i očekuje se u 22:55 po beogradskom vremenu.

  • 0
Boeing 737 Salinger Igor

Avion Boeing 737-800 na večerašnjem letu TK1083 između Istanbula (IST) i Beograda posle dva neuspela pokušaja sletanja na beogradski aerodrom Nikola Tesla odleteo je ka Budimpešti (BUD) gde je, prema javno dostupnim podacima servisa za praćenje letova Flightradar24.com sasvim rutinski sleteo nekoliko minuta posle 20 časova po lokalniom vremenu.

Šta je tačan razlog odustajanja od sletanja u Beograd u ovom trenutku nije poznato. Pre i posle planiranog vremena dolaska leta TK1083 na beogradski aerodrom, sletelo je nekoliko aviona drugih avio-kompanija: Swiss International Air Lines iz Ciriha, Wizz Air iz Londona, Air Monteneggro iz Podgorice i Air Serbia iz Zagreba.

Kako je ranije za Aero.rs objasnio iskusni nastavnik letenja u RViPVO a danas kapetan u saobraćajnoj avijaciji sa hiljadama sati naleta za Aero.rs kaže da je tzv. go around "normalna procedura i sastavni je deo svake procedure prilaza. Radi se po odluci posade ili na zahtev kontrole letenja. Razlozi mogu biti najrazlicitiji. Moze da bude pogoršanje vidljivosti, vetar ili tzv. windshear. Može da bude nešto na pisti, avion, ptica, životinja. Moze da bude takozvani nestabilan prilaz. Moze da bude nedovoljno razdvajanje od prethodnog aviona, ili neki tehnički razliog: kvar na zemaljskoj opremi, svetlima, neka neispravnist na avionu…"

THY Salinger Igor

Procedure nalažu da posle dva neuspela pokušaja sletanja na aerodrom - koji god da je uzrok tome - avion se preusmerava na alternativnu destinaciju.

Prilikom proračuna goriva za let, pojednostavljeno rečeno, upravo je to minimalna količina koju mora avion da ponese sa sobom da može bezbedno da odleti na alternativni aerodrom posle dva neuspela pokušaja sletanja.

Aero.rs saznaje sa Aerodrma Nikola Tesla da je posada aviona prijavila kontroli leta tzv. nestabilan prilaz (unstable approach), odnosno odstupanje od zadatih parametara visine, brzine, brzine poniranje ili pravca u fazi prilaza aerodromu i odlucila da preusmeri let u Budimpeštu.

Pre nešto više od mesec dana, avion Turkish Airlines na letu za Sarajevo je preusmeren za Beograd zbog kako je tada navedeno "jakog vetra".

Na večerašnjem letu saobraćao je Boeing 737-800 (TC-JHO) imena Köprübaşı. Turska avio-komapnija ga je kupila novog od američkog proizvođeča pre nešto više od 11 godina.

Prema poslednjim podacima servisa Flightradar24.com, let iz Budimpešte za Beograd poleteo je u 21:00 časova a sleteo nekih 45 minuta kasnije na beogradski aerodrom. Posledično, let Beograd-Istanbul planiran za 20:20 kasni i očekuje se u 22:45 po beogradskom vremenu.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje linije Izmir-Tivat Air Montenegro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>