• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pratt & Whitney mora da odreši kesu: Spirit Airlines dobija i do 200 miliona dolara zbog problema na motorima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Problemi nisu ograničeni samo na američku kompaniju: Air New Zealand, JetBlue, Volaris, IndiGo, All Nippon Airways, Cebu Pacific i Hawaiian Airlines su bili primorani da prizemlje avione

  • 0
Spirit Airlines Airbus A320 Foto: Shutterstock

Avio-kompanija Spirit Airlines objavila je da će joj do kraja godine biti isplaćeno između 150 i 200 miliona dolara odštete od strane proizvođača avionskih motora Pratt & Whitney GTF. 

Ova suma biće precizno utvrđena, a uslovljena je brojem dana kada su avioni ovog prevoznika bili prizemljeni zbog problema sa motorima svetski poznatog proizvođača.

Ova nagodba dolazi u pravo vreme za Spirit Airlines: nisko-tarifni prevoznik se i dalje bori sa likvidnošću i povratkom na održivo poslovanje, javlja portal Simple Flying.

Iako Spirit neće dobiti gotovinsku uplatu, suštinski će imati kredit koji će olakšati pritisak na protok novca ove kompanije, kojoj sledeće godine sledi plaćanje nagomilanih dugovanja.

Podsetimo, Spirit je nameravao da se spoji sa kompanijom JetBlue, ali su regulatori u Sjedinjenim Državam zaustavili ovaj proces težak 3,8 milijardi dolara, što je izazvalo zabrinutost za budućnost prevoznika, o čemu je portal Aero.rs pisao.

Problemi sa motorima Pratt & Whitney GTF nisu ograničeni na Spirit Airlines: Air New Zealand, JetBlue, Volaris, IndiGo, All Nippon Airways, Cebu Pacific i Hawaiian Airlines su bili primorani da prizemlje svoje flote aviona Airbus A320, rasklope motore i pregledaju ih zbog problema.

Nije jasno koliko će problemi sa motorima koštati Pratt & Whitney u izgubljenim prodajama i nadoknadi.

Kompanija je nedavno postigla dogovor o nadoknadi sa Volarisom, dok je Financial Express izvestio u novembru da i IndiGo traži nadoknadu, baš kao i Air Zealand, koji će morati da iznajmi zamenske avione zbog problema sa motorima ovog proizvođača.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>