• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud zabranio spajanje avio-kompanija: JetBlue odustao od preuzimanja Spirit Airlinesa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki sud je sredinom januara ove godine sprečio prodaju Spirit Airlinesa kompaniji JetBlue zbog straha od smanjenja konkurencije na tržištu i potencijalnog povećanja cena avio-karata

  • 0
JetBlue avion Shutterstock

Američka avio-kompanija JetBlue ipak neće preuzeti svog niskotarifnog konkurenta Spirit Airlines. Na ime kompenzacije za neuspešnu kupovinu, Spiritu će biti isplaćeno skoro 70 miliona dolara.

Višegodišnja saga o kupovini Spirit Airlinesa od strane JetBlue konačno je završena, doduše ne onako kako su dva prevoznika želela.

Američki sud je sredinom januara ove godine sprečio prodaju Spirit Airlinesa kompaniji JetBlue zbog straha od smanjenja konkurencije na tržištu i potencijalnog povećanja cena avio-karata.

Uprkos protivljenju JetBlue odluci suda, avio-kompanija je odlučila da u potpunosti odustane od spajanja i stavi tačku na ovaj neuspešan posao vredan 3,8 milijardi dolara. JetBlue je tokom faze pregovora o preuzimanju 2022. godine dogovorio kompenzaciju za Spirit Airlines ukoliko spajanje ne odobre američki regulatori.

Avion Spirit Airlines Foto: Shutterstock

Na ime odštete Spirit Airlines će dobiti 69 miliona dolara, saopštio je u JetBlue u ponedeljak 4. marta na svojoj veb stranici.

JetBlue u svojoj floti ima 288 aviona dok Spirit Airlines koristi 206 letelica. Dva prevoznika nameravala su da se nametnu kao jaka konkurencija avio-kompanijama American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines kao i Alaska Airlines koji drže većinu tržišnog udela u SAD.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>