• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Croatia Airlines čeka isporuku novog Airbusa A220, iznajmila A319 od Fly Air41 Airwaysa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski prevoznik bio prinuđen da iznajmi još jedan avion nakon što je u poslednjih 15 dana morao da otkaže veliki broj letova

  • 0
Croatia Airlines Salinger Igor

Croatia Airlines (OU) je potpisala sporazum o "wet-lease" zakupu (sa posadom, održavanjem i osiguranjem) za avion Airbus A319 sa hrvatskom avio-kompanijom Fly Air41 Airways (BER) podružnicom nemačke kompanije SundAir (SR).

Na ovaj potez kompanija je prinuđena zbog toga što su njena tri aviona na servisu i van upotrebe su više od dva meseca. Hrvaski nacionalni prevoznik je zbog toga već otkazao veliki broj letova u proteklih 15 dana. Očekuje se da će A319 ući u flotu Croatia Airlinesa krajem sledeće nedelje.

Croatia Airlines već ima "wet-lease" aranžman za Airbus A320 koji je iznajmila od Trade Aira (C3) za letnju sezonu. Avion trenutno obavlja većinu svojih letova iz Zagreba, ali će biti baziran u Splitu tokom špica letnje sezone.

Tri aviona Croatia Airlinesa koji su van upotrebe zbog kašnjenja u održavanju uključuju A319 registrovan pod oznakom 9A-CTL, A320 registrovan pod oznakom 9A-CTK, i Dash 8 Q400 registrovan pod oznakom 9A-CQC.

Nacionalni avio-prevoznik Hrvatske planira da počne sa obnavljanjem flote za dva meseca, kada bi trebalo da stigne prvi od 15 poručenih A220, javlja portal Ex-Yu Aviation.

Prema rečima generalnog direktora Croatia Airlinesa, Jasmina Bajića, drugi  Airbus će stići do kraja 2024. godine. U 2025. kompaniji sa sedištem u Zagrebu stiže šest vazduhoplova, potom četiri tokom 2026, a poslednja tri Airbusa A220 stižu u 2027. godini.

Tako će Croatia u svojoj floti imati samo jednu vrstu vazduhoplova, a svi avioni su finansirani putem operativnog lizinga. Prošle godine prodao je preostalih pet aviona porodice A320 koje je imao u vlasništvu, ali je zaključio sporazum o prodaji i lizingu dok novi avioni A220 ne stignu, o čemu je Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>