• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Croatia Airlines koristila ekološki prihvatljivo gorivo: "Zeleni" letovi ka devet destinacija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do 2050. godine kompanije iz Evropske unije moraće da koristi 70% SAF goriva - goriva sa manjim ugljeničnim otiskom

  • 0
Croatia Airlines Foto: Shutterstock

Hrvatski avio-prevoznik Croatia Airlines (OU) ušla je među kompanije koje su sprovodile letove ekološki prihvatljivim gorivom koje ima manji ugljenički otisak.

Evropska unija od sledeće godine uvodi obavezu korišćenja ove vrste goriva (Sustainable Air Fuel - SAF): sve kompanije moraće u prvoj godini da koriste najmanje 2% SAF, da bi do 2050. odnos klasičnog goriva i SAF u avionima mora biti 30:70%.

Udeo održivog goriva će se postepeno povećavati tokom godina: 6% do 2030, 20% do 2035, 34% do 2040, 42% do 2045, da bi se 2050. "završilo" sa 70%.

Croatia Airlines koristila je na avionima Airbus A319 i Dash 8 Q400 ovu vrstu goriva na letovima iz Zagreba (ZAG) za Amsterdam (AMS), Brisel (BRU), Kopenhagen (CPH), London Hitrou (LHR) i Cirih (ZRH), kao i na domaćim letovima iz hrvatske prestonice za Dubrovnik (DBV), Split (SPU), Pulu (PUY) i Zadar (ZAD).

Avio-kompanija je upozorila da je SAF još uvek preskup i nedovoljno prisutan na tržištu, a na mnogim evropskim aerodromima nedostupan.

Hrvatski prevoznik je i pre dve godine upozorio (zajedno sa još 19 evropskih kompanija) da će propisi EU o upotrebi SAF u avio-prevozu, kao i uvođenje poreza na kerozin, učiniti da te kompanije postanu nekonkurentne.

"SAF je već znatno skuplji od fosilnog mlaznog goriva i očekuje se da ga neće biti dovoljno na tržištu, niti će biti dostupan na svim aerodromima", izjavila je tada grupacija od 20 avio-prevoznika.

Najveći evropski proizvođač SAF-a - finska kompanija Neste - saopštila je krajem prošlog meseca da su upozorenja avio-kompanija da će biti teško ispuniti ciljeve korišćenja održivog avio-goriva bez podsticaja za povećanje proizvodnje - neutemeljena.

(Aero.rs)

Video: ATR 72 srs.600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>