• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada Slovenije pregovara sa Austrian Airlinesom o otvaranju linije Beč - Ljubljana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Adria Airways koji je bankrotirao pre pet godina, održavao je vazdušni saobraćaj između dve evropske zemlje do 2019. godine

  • 0
Austrian Airlines A320neo Foto: Shutterstock

Vlada Slovenije je saopštila da je u pregovorima sa Austrian Airlinesom (OS) oko uspostavljanja letova između Beča (VIE) i Ljubljane (LJU).

Već pet godina ugašeni slovenački nacionalni prevoznik Adria Airways  (bankrotirao u septembru 2019.) održavao je letove na ovoj liniji sve do januara 2019, navodi Ex-Yu Aviation.

"Stalno smo u kontaktu sa Austrian Airlinesom. Nadamo se da će ovi letovi što pre biti vraćeni na aerodrom Ljubljana. Trenutno, flota prevoznika je još uvek prepreka, jer nemaju odgovarajući manji avion koji bi bio isplativ za letove između Beča i Slovenije", saopštilo je Ministarstvo infrastrukture Slovenije.

"Nadalje, postoji dodatno finansijsko opterećenje zbog ekoloških poreza na austrijskom tržištu za sve letove na rutama kraćim od 350 kilometara", dodaje se u saopštenju Ministarstva. Dva glavna grada udaljena su svega 264 kilometara vazdušnom linijom.

Austrian Airlines smatra da je najmanji tip aviona u svojoj floti, Embraer E195 sa 120 sedišta, prevelik za ovu rutu.

Ljubljana Airport Brnik aerodrom Shutterstock

Ovog leta, prevoznik iznajmljuje avione ATR72-600 sa 72 sedišta od Braathensa (TT), koje koristi na nekoliko regionalnih ruta, uključujući Beograd (BEG) i Zagreb (ZAG).

Ugovor o iznajmljivanju aviona traje do kraja letnje sezone, krajem oktobra, ali može biti produžen tokom zime. U tom slučaju otvaranje leta do Ljubljane moglo bi postati izvodljivo.

(Aero.rs)

Video: Aero Expo 001

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>