• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Regionalne avio-kompanije prevezle preko milion putnika u prvom kvartalu 2024. godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedina avio-kompanija u državnom vlasništvu na prostoru bivše Jugoslavije koja je zabeležila pad u broju prevezenih putnika jeste Air Montenegro

  • 0
Air Montenegro Salinger Igor

Avio-kompanije iz država bivše Jugoslavije su u prvom kvartalu 2024. godine u svojim avionima prevezle 1,1 milion putnika. Najveći promet zabeležila je Air Serbia, dok je Air Montenegro imao manje putnika nego u istom periodu prethodne godine.

Srpska nacionalna avio-kompanija imala je značajan rast prometa u prvom tromesečju. Usluge Air Serbia (JU) je od početka januara pa do kraja marta koristilo preko 750.000 ljudi, što predstavlja povećanje od 14,5% u odnosu na isti period prethodne godine, piše Ex-Yu Aviation News.

Najviše kapaciteta Air Serbia je u ovom periodu rasporedila na linijama ka Podgorici (TGD), Istanbulu (IST), Moskvi -Šeremetjevo (SVO), Cirihu (ZRH), aerodromu Šarl de Gol u Parizu (CDG) i Atini (ATH). Air Serbia je krajem prošlog meseca zabeležila i svog milionitog putnika u 2024. godini, o čemu je portal Aero.rs već pisao.

A330 Salinger Igor

Croatia Airlines (CA) takođe beleži rast u odnosu na prethodnu godinu. Avio-kompanija iz Zagreba je u prvoj četvrtini 2024. godine prevezla 321.936 putnika - za 6,1% više u odnosu na 2023. godinu. Uprkos boljim operativnim rezultatima, Croatia Airlines još uvek nije dostigla brojke iz pretpandemijske 2019. godine kada je njenim avionima prevezeno 6,9% više putnika.

Avio-kompanija je imala značajan promet na domaćim linijama između hrvatskih aerodroma na kojima je prevezla 85.593 putnika. U redovnom međunarodnom avio-saobraćaju prevezeno je 234.987 putnika, a na čarter letovima njih 1.356, prenosi Ex-Yu Aviation News.

Destinacije sa najvećom potražnjom, ukoliko je suditi po dostupnim kapacitetima, bile su Frankfurt (FRA), Minhen (MUC), Cirih (ZRH), Amsterdam (AMS), Kopenhagen (CPH) i Sarajevo (SJJ).

Croatia Airlines Salinger Igor

Jedina avio-kompanija u državnom vlasništvu na prostoru bivše Jugoslavije koja je zabeležila pad u broju prevezenih putnika jeste Air Montenegro (4O). Crnogorski avio-prevoznik je u prvom kvartalu registrovao 54.500 putnika - za 2.500 (4,4%) manje nego 2023. godine.

Performans Air Montenegra još je gori ukoliko se brojke iz prvog kvartala uporede sa rezultatima Montenegro Airlinesa iz 2019. godine. Nekadašnji nacionalni avio-prevoznik je u prvom tormesečju svoje poslednje pune godine rada opslužio 87.569 putnika.

Beograd (BEG) je bio najtraženija destinacija u mreži Air Montenegra, a mnogo kapaciteta bilo je dostupno i na linija za Istanbul (IST), Ljubljanu (LJU), Rim (FCO) i Cirih (ZRH).

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>