• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emirates najavio investicije u flotu A380 i B777: Fokus na proizvodu premium ekonomske klase

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća novina u osveženim Emirates kabinama svakako je premium ekonomska klasa, prvi put uvedena na komercijalnim letovima sredinom 2022. godine

  • 0

Najveći korisnik Airbusa A380, prevoznik Emirates (EK), najavio je nove investicije u flotu Super Jumbo aviona, tačnije u njihove putničke kabine. Nedavno započeti program modernizacije enterijera letelica sada će obuhvatiti desetine dodatnih Airbusa A380 i Boeinga B777.

Emirates je danas (7. maj) saopštio da će osvežiti kabine 43 Airbusa A380 kao i 28 Boeinga 777. Prvobitni plan avio-kompanije iz Dubaija bio je da programu "podmlađivanja" putničkih kabina podvrgne 120 vazduhoplova (67 A380 i 53 777) ali se taj broj sada popeo na 191.

Cilj Emiratesa je da poboljša svoj kabinski proizvod promenom sedišta, panela, palete boja samog enterijera ali i uvođenjem premium ekonomske klase (Premium Economy) u veći broj aviona.

Proces modernizacije do sada je prošlo 22 Airbusa A380 dok se u julu ove godine očekuju radovi i na prvom Boeingu 777. Emirates navodi da je za osvežavanje kabine Boeinga 777 neophodno dve nedelje. Avio-kompanija se hvali da se svi radovi odvijaju u njenim inženjerskim postrojenjima kao i da uređenje kabine vrši 250 zaposlenih.

Najveća novina za Emirates svakako je premium ekonomska klasa, prvi put uvedena na komercijalnim letovima sredinom 2022. godine.

Reč je o proizvodu koji pruža bolje iskustvo od klasične ekonomske klase ali je skromniji od skuplje biznis klase. Premium ekonomska sedišta su komfornija od onih u najnižem razredu u avionu, sa dodatnim prostorom i naslonom za noge. Putnici se prijavljuju na let na posebnim šalterima dok im se tokom leta služe bolja jela nego u ekonomskoj klasi.

Emirates će opremiti Boeinge 777 sa osam kabina prve klase, 40 sedišta biznis, 24 premium ekonomske i 260 sedišta ekonomske klase. Veći Airbusi A380 mogu da prevezu 484 putnika i to 14 u prvoj klasi, 76 u biznis, 56 u premium ekonomskoj kao i 338 u ekonomskoj klasi, pokazuju podaci Aero Lopa.

Airbusi A380 opremljeni premium ekonomskim sedištima saobraćaju na linijama iz Dubaija ka Njujorku, Los Anđelesu, Londonu, Sidneju, Singapuru, Mumbaju, Oklandu, Hjustonu i drugim destinacijama.

Emirates je jedna od svega nekoliko svetskih avio-prevoznika koji još uvek leti sa Airbusima A380. Visoki troškovi eksploatacije i nedovoljna potražnja primorali su avio-kompanije širom sveta da preispitaju potrebe za ovako velikim avionom.

Avioni PRAGUE, CZECH REPUBLIC Foto: Shutterstock

Prevoznik iz UAE ostaje najveći korisnik ovog aviona. U njegovoj floti nalazi se 116 Super Jumbo letelica, pokazuju podaci Planespotters.net. Na kapacitete A380 još uvek se oslanjaju Lufthansa, British Airways, Singapore Airlines, Etihad Airways i druge.

Dostupnost obilja prostora na dva sprata aviona bila je prilika za avio-kompanije da isprobaju drugačije kabinske konfiguracije i nove proizvode. Portal Aero.rs nedavno je pisao o najluksuznijim sedištima prve klase, a neka od njih mogu se naći upravo u Airbusima A380.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>