• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Premuinula Beti Neš u 88. godini: American Airlines se oprostio od nastarije stjuardese na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda 2022. kao najstarija aktivna stjuardesa nikada se nije penzionisala. Pre nekoliko meseci povukla se kako bi se borila protiv kancera

  • 0
Beti Neš Bette Nash Foto: Eric BARADAT / AFP / Profimedia

Kompanija American Airlines potvrdila je vest o kojoj se u poslednjih nekoliko meseci spekulisalo na društvenim mrežama: Beti Neš, legendarna stjuardesa ove kompanije, preminula je u 88. godini života, nakon što se duže vreme borila sa kancerom.

Pre dve godine Beti je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija aktivna stjuardesa na svetu, a obezbedila je i svoje mesto u istoriji avijacije.

U svom oproštaju od Bet Neš, American Airlines je naveo da se ona "gotovo sedam decenija sa ljubavlju brinula o našim putnicima u vazduhu. Počela je 1957. godine", navela je kompanija i dodala "Bet je inspirisala generacije stjuardesa. Leti visoko, Beti."

Od nje se oprostilo i Udruženje profesionalnih stjuardesa i stjuarta (Association of Professional Flight Attendants):

"...Betina karijera trajala je šest decenija, počevši od Eastern Airlinesa 1957. godine. Dotakla je mnoge svojom toplinom, posvećenošću i uslugom. Počivaj u miru, Beti. Nećemo te zaboraviti,” napisalo je udruženje.

Beti Neš  je započela svoju karijeru leteći za Eastern Airlines 1957. godine i većinu svoje karijere provodila je na domaćim rutama na istočnoj obali kako bi mogla da se u večernjim satima kod kuće posveti porodici i posebno svom sinu, koji je imao Daunov sindrom.

Nakon što je kompanija Eastern Airlines u junu 1989. odlučila da prizemlji svojih 17 aviona i proda ih Donaldu Trampu, Beti je prešla u kompaniju Trump Shuttle, koja je posle četiri godine prestala sa operacijama. Pokrenuta je kompanija US Airways Shuttle, u kojoj je Beti dočekala pola veka letenja.

Tom prilikom, kompanija joj je na aerodromu Ronald Regan u Vašingtonu priredila veliku proslavu, tokom koje je avion prošao i kroz vodenu zavesu - ceremoniju koja se inače obično vidi na aerodromima kada avion prvi put dolazi u neku vazdušnu luku, ili kada neki pilot odlazi u penziju. Kada je 2015, spajanjem US Airwaysa i American Airlinesa kompanija u kojoj je Beti radila promenila ime u American Airlines Shuttle legenda među stjuardesama je i dalje svakog dana dolazila na posao - u avion.

Iako se nije zvanično penzionisala, pre izvesnog vremena Beti je napustila posao i počela svoju borbu protiv raka, o čemu se spekulisalo u nekoliko postova na društvenim mrežama. Čak se pre nepunih mesec i po dana pojavila informacija da se njen kancer proširio, ali se do potvrde ove informacije nije moglo doći.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>