• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbacili tamnopute putnike iz aviona navodno zbog njihovog neprijatnog mirisa: AA na sudu zbog diskrimacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grupa tamnoputih putnika zbog navodno neprijatnog mirisa tela izbačena sa leta za Njujork, kompanija istražuje navode tužilaca

  • 0
Avion Ameriken Erlajnz American Airlines aerodrom Pitsburg Foto: Tanjug/AP

Tri putnika American Airlinesa crne puti - Alvin Džekson, Emanuel Žan Džozef i Havijer Vil, koji se međusobno nisu ranije poznavali - rešili su da tuže kompaniju zbog rasne diskriminacije.

Oni tvrde da su izbačeni iz aviona ove kompanije koji je trebalo da ih na letu AA 832 preveze sa međunarodnog aerodroma Phoenix Sky Harbor (PHX) do aerodroma Džon F. Kenedi (JFK) u Njujorku.

Incident se desio 5. januara 2024. godine. Pre poletanja, predstavnik American Airlinesa im je prišao pojedinačno (pošto nisu sedeli zajedno) i naredio im da napuste avion - bez objašnjenja. Još pet osoba bilo je prinuđeno da napuste avion - i svih pet su takođe bili afro-amerikanci, javlja portal Aerotime.

Grupu "proteranih" predstavnik avio-kompanije je obavestio da će biti premešteni na drugi let, a kad su mu zatražili objašnjenje zbog čega su izbačeni iz aviona, rečeno im je da se navodno jedan od stjuarta žalio na neprijatan miris tela neidentifikovanog putnika. Ovo je u najavi pred sam let ponovio i pilot, koji je rekao da su izbačeni putnici uklonjeni zbog žalbe na neprijatan miris tela.

Džekson, Džozef i Vil su skrenuli pažnju predstavnicima American Airlinesa da su ciljani zbog boje kože, ali su sagovornici iz avio-kompanije odgovorili da se "ne slažu s takvom tvrdnjom". S obzirom na to da kompanija nije mogla da pronađe alternativni let i da je morala da im dozvoli povratak u avion, grupa afro-američkih putnika se ponovo ukrcala na let, ali su ih "pretežno beli putnici gledali sa sumnjom".

Avion aerodrom Njujork Ameriken Erlajnz American Airlines LaGuardia Foto: Tanjug/AP

Tri nezadovoljna putnika obratili su se organizaciji za zaštitu potrošača Public Citizen, koja je u njihovo ime podnela tužbu Saveznom sudu u Istočnom okrugu Njujorka 29. maja ove godine. American Airlines je u kratkom komentaru za Sky News saopštio da "vrlo ozbiljno shvataju sve optužbe o diskriminaciji i da "istražuje tužbu" s obzirom na to da "tvrdnje ne odražavaju osnovne vrednosti kompanije".

Interesantno je da je pre tri godine na vodećoj američkoj stranici za online peticije Change.org pokrenuta peticija zbog rasističkih ispada nedavno preminule stjuardese ove kompanije Beti Neš, svetske rekorderke koja je na poslu stjuardese provela skoro sedam decenija, o čemu je portal Aero.rs pisao.

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>