• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnogo više od kafe, čaja ili soka: Danas je dan stjuardesa i stjuarda, pokažimo im zahvalnost

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njihov posao nije samo da vam donesu piće i hranu: Oni brinu o vašoj bezbednosti i udobnom letu. Zato im sledeći put pokažite barem malo zahvalnosti - i obavezno odvojite taj minut ili dva da pogledate prikaz postupaka u slučaju nužde

  • 0

Kafa, čaj ili sok? Uz osmeh naravno. to je percepcija stjuarda ili stjardese za većinu putnika. Današnji dan, koji se obeležava kao Međunarodni dan kabinskog osoblja treba da nas podseti da iza osmeha, čaja, kafe ili soka stoji mnogo više od prijatnog izgleda i posvećenosti konforu putnika.

Praznik svih članova kabinskog osoblja, stjuardesa i stjuarda obeležen je širom sveta. Sve velike avio-kompanije, mogi aerodromu, udruženja, sami stjuardi i stjuardese na svojim veoma posećenim nalozima na društvenim mrežama, iskoristili su priliku da istaknu koliko je važna uloga žena i muškaraca koji se brinu o bezbednosti i komforu putnika tokom leta.

Međunarodni dan zahvalnosti kabinskom osoblju (International Cabin Crew Appretiation Day), 31. maj, obeležava se zahvaljujući inicijativi sindikata sjuarda i stjuardesa u Kanadi kako bi "istakao ulogu kabinskog osoblja i priznao njihov trudi i posvećenost profesiji", navodi portal Simple Flying, ne precizirajući godinu kada je ovaj datum počeo da se slavi.

Svi koji dolaze u dodir sa stjuardesama i stjuardima treba da znaju da njihov posao nije samo da dele piće i hranu, već da obezbede siguran, bezbedan i udoban let bez incidenata. Njihov prioritet je bezbednost putnika, posade i aviona.

Kada vidite stjuardesu ili stjuarda, imajte u vidu da je pred vama osoba koja je obučena da se nosi sa svakom neprijatnom situacijom u vazduhu - bar onim predviđenim: bilo da je reč o putniku koji je izgubio svest, prinudnom sletanju na kopno ili vodu, požaru u avionu...

Iako je uobičajeno da se ova vrsta posla vezuje za pripadnice lepšeg pola, istorija vazduhoplovstva beleži da su avio-kompanije najpre zapošljavale samo stjuarde, a da je prva stjuardesa, Elen Čerč dobila svoj posao tek krajem tridesetih godina prošlog veka u United Airlinesu.

Manje je poznato da su stjuardi i stjuardese morali svojevremeno da se brinu o tačnom polasku aviona, čišćenju kabine, pa čak i punjenju aviona gorivom. Štaviše, tokom pedesetih godina prošlog veka, neke kompanije su od svojih članova kabinskog osoblja tražili da pevaju, plešu i sviraju instrumente kao vid zabave za putnike tokom leta, navodi sajt App In The Air. Danas je situacija drugačija. Ovo zanimanje je priznato i kompanije s ponosom ističu koliko su im važni stjuardi i stjuardese:

Sve do kasnih pedesetih godina XX veka, stjuardesama je "isticao rok trajanja" sa 35 godina starosti, a pre toga su bile prinuđene da potpišu obavezu da ne ostanu trudne i da se ne udaju dok su angažovane. Ovo seksističko pravilo ukinuto je tek 1968. godine.

Ovo je vrlo stresno, fizički i psihički veoma zahtevno zanimanje u kom ste uvek u pripravnosti: svakog meseca u proseku stjuardese i stjuardi provode oko 100 sati u vazduhu.

Kabinsko osoblje mora da se nosi sa džet-legom (fizičkom reakcijom na promenu vremenskih zona i meteoroloških uslova nakon dugih letova) a veći deo svog radnog vremena provode na nogama.

Posle pandemije kovida, kada se činilo da će stjuardi i stjuardese ostati bez posla, avio-transport putnika se potpuno normalizovao i sve više ljudi putuje avionom. Samim tim - nažalost - raste i broj neposlušnih i nasilnih putnika, što je još jedan problem sa kojim stjuardi redovno moraju da se nose, podseća Simple Flying.

U svakom slučaju - kada sledeći put budete putovali negde avionom, nemojte razmišljati: pokažite svoje poštovanje prema onima koji se brinu o vama i vašoj bezbednosti dok ste na nekoliko hiljada metara visine. Osmehnite se. Kažite im "hvala". I nemojte se prema njima ponašati kao zahtevna mušterija. Budite ljudi. I gledajte stjuarde i stjuardese kad prikazuju u slučaju opasnosti. Neće vam trebati, ali ako vam ne daj Bože zatreba, taj minut ili dva pažnje mogu vama ili nekom drugom spasiti život a njima olakšati da vam u tome pomognu.

Redakcija portala Aero.rs pridružuje se čestitkama povodom Svetskog dana stjuardesa i stjuarda!

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A320

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>