• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Olujni grad polupao stakla na avionu A320 i otkinuo deo nosa: Piloti uspešno sleteli na slepo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oblak, navode austrijski specijalizovani mediji, nije bio vidljiv na radarskom prikazivaču kojim je ovaj avion opremljen.

  • 0

Stakla pilotske kabine potpuno razbijena i neprozirna, nos aviona polupan i delimično otkinut, radar oštećen na više mesta, kao i napadne ivice krila i motori: to je ukratko stanje u kome su piloti Airbus A320 Austrian Airlines (OS) uspeli da slete avion na letu između Palma de Majorke i Beča pošto je uleteo u gradonosni oblak.

Oblak, navode austrijski specijalizovani mediji, nije bio vidljiv na radarskom prikazivaču kojim je ovaj avion opremljen.

Airbus A320 sa oznakom OE-LBM danas je kasno popodne obavljao let OS434 iz Palma de Majorke do bečkog aerodroma Švehat (VIE). Tokom prilaska za sletanje, avion je iznenada upao u oluju sa gradom.

Ledene kugle za samo nekoliko sekundi razbile spoljašnji sloj stakala kokpita (stakla se sastoje od više slojeva i nisu bila probijena, odnosno nije došlo do gubitka pritiska u avionu), uništile nos trupa u kojem se nalazi meteo radar  i pričinile ozbiljna oštećenja na avionu - uključujući i oštećenja na nosačima motora. Upravljanje avionom kao i oba motora ostali su funkcionalni, navodi austrijski portal Austrian Wings.

Kapetanu i prvom oficiru uspelo je da teško oštećeni A320, nakon kruženja iznad oblasti Štokera (verovatno da bi sačekali poboljšanje vremenskih uslova ili proverili funkcionalnost sistema, posebno upravljanja avionom), sigurno slete na pistu 11 bečkog aerodroma, nakon što je posada zbog ozbiljnih oštećenja zvanično proglasila uzbunu (Mayday) kako bi avion dobio prioritet od kontrole letenja ispred svih ostalih aviona i svu potrebnu podršku.

Zbog stakala kabine koja su postala neprozirna (slepa u pilotskom žargonu) usled oštećenja od grada, piloti su imali vrlo malo spoljne vidljivosti, ali to nije neophodno u slučaju sletanja pomoću sistema za instrumentalno sletanje (ILS).

Po sletanju, OE-LBM su dočekale ekipe aerodromske vatrogasne službe i hitne pomoći, ali nije bilo potrebe za intervencijom, niko nije povređen

Putnici su napustili Airbus A320 preko stepenica i autobusima prebačeni do terminala.

Oglasio se i Austrian Airlines: "Avion je prilikom prilaska Beču upao u olujnu ćeliju koja prema izjavi posade nije bila vidljiva na vremenskom radaru. Prema trenutnim saznanjima, grad je oštetio dva prednja stakla kokpita, nos aviona (radom) i neke druge delove oplate. Zbog oštećenja je upućen poziv u pomoć Mayday. Avion je uspešno sleteo na bečki aerodrom Švehat. Svi putnici na letu ostali su nepovređeni. Tim Austrian Airlines tehnike već radi na proceni konkretne štete na avionu. Bezbednost naših putnika i posade je za Austrian Airlines od najveće važnosti," izjavila je portparolka AUA Anita Kiefer autoru.

Materijalna šteta prema prvim procenama iznosi najmanje šestocifren iznos, Da li će popravka aviona biti isplativa, sada moraju odlučiti stručnjaci AUA tehnike i verovatno proizvođač Airbus. OE-LBM, Airbus A320-214, star je 23 godine. Avion je isporučen nemačkoj turističkoj avio-kompaniji LTU 2001. godine, zatim je leteo za LTU Austria i Air Berlin. U martu 2013. godine, Austrian Airlines je preuzeo avion i nazvao ga Vorarlberg.

Avion će zbog oštećenja, čak i ako popravka bude ekonomski isplativa i opravdana, biti van upotrebe nekoliko nedelja. Ovo je već drugi duži totalni izostanak aviona iz A320 familije za Austrian Airlines, nakon što je početkom aprila ove godine potpuno novi A320neo udario u terminal zbog greške aerodromskog radnika. Kao zamenu, Austrijska avio-kompanija iznajmljuje Embraer od Air Dolomiti

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>