• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpsko-hrvatska bitka za Hercegovinu: Uporedili smo cene karata Air Serbia i Croatia Airlines iz Mostara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Air Serbia nudi bolje i brže veze ka više destinacija, dok za neke letove u Evropi hrvatska avio-komanija ima nešto povoljnije cene karata

  • 1
Croatia Airlines Salinger Igor

Air Serbia je sredinom aprila obnovila letove između Beograda (BEG) i Mostara (OMO) nakon pauze od punih 33 godina. Čini se da se dolazak srpske avio-kompanije u hercegovački grad pozitivno odrazio i na cene avio-karata koje variraju u zavisnosti od konačne destinacije i prevoznika sa kojim se leti.

Croatia Airlines (OU) i Air Serbia (JU) povezuju Mostar sa svojim matičnim bazama, Zagrebom (ZAG) i Beogradom (BEG) sa po tri nedeljna leta. Zbog toga je moguće uporediti i cene avio-karata dva prevoznika iz Mostara ka drugim gradovima Evrope.

Direktan let sa Croatia Airlines od Mostara do Zagreba i nazad sredinom jula (17.07. do 24.07.) putnike će koštati ukupno 117 evra. Ukoliko se putnici iz Mostaru odluče da umesto hrvatske posete srpsku prestonicu, za to zadovoljstvo će morati da odvoje 94 evra sa Air Serbia i to u sličnom periodu (19.07. do 26.07.).

Letovi za Mostar Foto: airserbia.com
Letovi za Mostar Foto: croatiaairlines.com

Uvidom u rezervacioni sistem obe avio-kompanije, čini se da se cene za povratne letove ka Beogradu i Zagrebu ne menjaju u zavisnosti od datuma, makar tokom letnje sezone.

Ako neko iz Hercegovine namerava da tokom letnje sezone poseti Pariz i izbegne gužve tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara, nudi mu se nekoliko opcija sa Air Serbia i Croatia Airlines.

Sa hrvatskom avio-kompanijom moguće je leteti do Pariza (CDG), sa presedanjem u Zagrebu, za od 263 pa sve do 356 evra sredinom jula. Air Serbia je skuplja i za njen let mora se izdvojiti 321 evro pa naviše u zavisnosti od datuma.

Letovi za Mostar Foto: airserbia.com
Letovi za Mostar Foto: croatiaairlines.com

Jedna od država sa mnogobrojnom dijasporom poreklom iz Bosne i Hercegovine jeste i Švajcarska. Za posetu rodbini u Cirihu (ZRH), putnici iz Mostara mogu putovati sa Croatia Airlines i Air Serbia.

Sredinom jula karte Croatia Airlines mogu se pronaći za od 328 do 423 evra u zavisnosti od datuma putovanja. Air Serbia sredinom sedmog meseca nudi karte za putovanje na relaciji između Mostara i Ciriha za oko 396 evra.

A319 Salinger Igor

Tokom sredine i kraja jula takođe je moguće leteti i do Amsterdama (AMS). Hrvatska avio-kompanija svojim putnicima nudi karte za 387 do čak 407 evra dok se do iste destinacije sa Air Serbia može leteti za znatno manje. Cene Air Serbia kreću se od 327 do oko 350 evra.

Letovi za Mostar Foto: airserbia.com
Letovi za Mostar Foto: croatiaairlines.com

Postoje velike razlike u cenama avio-karata oba prevoznika. Mada je Croatia Airlines povoljnija na nekim linijama, Air Serbia raspolaže sa mnogo većom mrežom destinacija te je sa jednim presedanjem u Beogradu moguće brže stići do većeg broja evropskih i svetskih gradova.

Na sajtu Croatia Airlines u trenutku pisanja teksta takođe nije bilo moguće rezervisati putovanja od Mostara ka svim destinacijama u mreži hrvatske avio-kompanije već samo ka određenim gradovima.

Zanimljiv je komentar na temu tržišne utakmice na hercegovačkom nebu, analitičara Alena Šćurića sa u regionalnim medijima često citiranog hrvatskog portala ZaMa Aero: "Za Mostar Air Serbia leti za 94 EUR, čak jeftinije od Banja Luke koja je uvijek imala najnižu cijenu. Mostar ima dva do tri puta niže cijene od ostalih destinacija u regiji. I konektirani letovi Air Serbie su stotinu do dvije stotine EUR jeftiniji od Croatie. Istim je za zaključiti da Air Serbia dumpingira Mostar i da je kompanija odlučila udariti na Croatiu Airlines. Legalno i legitimno, nije Croatia prva kompanija na koju Air Serbia udara. Air Serbia vodi brdo ratova i sa najvećim igračima. I često je uspješna u njima. Nejaka Croatia tu nema šanse. Naravno, Croatia nije baš ništa napravila da odgovori i ima istu politiku koju je imala i prije dolaska Air Serbie na tržište. O moj bože!", čudi se Šćurić.

Pored Air Serbia i Croatia Airlines, ka Mostaru leti i italijanska regionalna avio-kompanija SkyAlps koja povezuje Hercegovinu sa Rimom (FCO), Barijem (BRI), Veronom (VRN) i Minhenom (MUC).

(Aero.rs)

Video: Agusta Westland AW119 Koala: Helikopterski servis Republike Srpske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Herc

    10. jun 2024. | 12:10

    Sa ovim kroatima ne bi letila ni sve da mi daju besplatne karte..Što se tiče dijaspore brojnija je naša tako da ce Air Serbia ovde prosperirat bez obzira na cijenu karata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>