• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi uzbunjivač u Boeingu: Iznosi teške optužbe, radi u kontroli kvaliteta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menadžment kompanije pokušao je da od istražitelja FAA sakrije podatke o oštećenim i nedovoljno kvalitetnim delovima aviona 737MAX tako što je premeštao postojeću evidenciju ili falsifikovao podatke

  • 0
Boeing Renton fabrika Foto: Shutterstock

Boeing je pokušao da sakrije od regulatornih organa koji vrše istragu u fabričkim pogonima podatke o instaliranju oštećenih ili neodgovarajućih delova u avione Boeing 737 MAX, tvrdnjom da je kompanija izgubila evidenciju.

Ovu tvrdnju izneo je Sem Mohak (Sam Mohawk), novi uzbunjivač koji je zaposlen u jedinici za kontrolu kvaliteta u fabrici ovog proizvođača vazduhoplova u Rentonu (država Vašington).

Menadžment kompanije pokušao je da od istražitelja Federalne uprave za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) sakrije podatke o oštećenim i nedovoljno kvalitetnim delovima aviona 737 MAX tako što je premeštao postojeću evidenciju ili falsifikovao podatke.

Ovo su rezultati istraživanju senatskog pododbora koji su objavljeni u utorak, a koje je preneo CNN. Boeing je saopštio da je primio ovaj izveštaj 17. juna (u ponedeljak) naveče i da "analizira tvrdnje":

"Kontinuirano podstičemo zaposlene da prijavljuju sve probleme jer je naš prioritet osigurati bezbednost naših aviona i putnika", piše u informaciji podeljenoj medijima tom prilikom.

David Calhoun Dejvid Kalhun Foto: Aaron Schwartz/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvi čovek Boeinga, Dejv Kalhun (Dave Calhoun) suočiće se u utorak 25. juna sa novim optužbama o bezbednosnim propustima proizvođača, na svom novom kongresnom saslušanju. Odlazeći generalni direktor Boeinga planira da se izvini zbog propusta u svom svedočenju, navodi CNN.

Kalhun će priznati probleme sa (bezbednosnom) kulturom kompanije, ali će se suprotstaviti tvrdnjama da je kompanija vršila odmazde protiv onih koji su bili uzbunjivači.

"Rečeno je mnogo toga o kulturi Boeinga. Čuli smo te glasove zabrinutosti glasno i jasno. Naša kultura je daleko od savršene, ali preduzimamo akcije i napredujemo. Razumemo ozbiljnost situacije i posvećeni smo napretku", reći će Kalhun.

Prema rečima senatora iz Konektikata, Ričarda Blumentala,  ispostaviće se da Kalhunova izjava ne odgovara istini. On je, naime, ustvrdio da je Mohak bio izložen raznim pritiscima kada je prijavio probleme supervizorima:

Ričard Blumental Foto: Shutterstock

"Rekao je da su mu supervizori naredili da sakrije dokaze od FAA, i da će se i protiv njega sprovesti odmazda," izjavio je Blumental za ABC Newsa koju prenosi Newsweek.

Osim loše reklame zbog propusta i senatskog saslušanja, Boeing se suočava i sa zahtevnim naređenjima FAA u vezi sa otklanjanjem bezbednosnih propusta, što usporava proizvodnju i onemogućava proizvođača da na vreme isporuči svoje vazduhoplove avio-kompanijama koje su već uplatile novac za nove letelice.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>