• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Non-stop letovi između Evrope i Australije sve bliži: Odobrena modifikacija Qantas A350 sa ultra dugim doletom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog potrebe da se avionu obezbedi što veći dolet, Airbus je projektovao novi dodatni centralni rezervoar za gorivo. Njegov dizajn EASA prvobitno nije odobrila

  • 1
Avion Erbas Airbus A350 1000 Profimedia/AFLO/Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire

Australijska avio-kompanija Qantas (QF) ostvarila je napredak u projektu Sunrise (Svanuće - op. aut.) nakon što je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja odobrila modifikacije za njene Airbuse A350. Reč je o širokotrupnim avionima sa kojima prevoznik namerava da uvede ultra dugačke letove od Australije do Evrope i SAD.

Qantas je 2022. godine naručio dvanaest Airbusa A350-1000 za njegov projekat Sunrise - incijativu za otvaranje izuzetno dugačkih non-stop linija od Sidneja do Londona i Njujorka.

Mada je incijalni plan Airbusa predviđao isporuke prvih letelica već u 2025. godini, postalo je jasno da tako nešto nije moguće nakon primedbi Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Singapore Airshow Foto: Tanjug/AP

Zbog potrebe da se avionu obezbedi što veći dolet, Airbus je projektovao novi dodatni centralni rezervoar za gorivo. On navodno nije zadovoljavao kriterijume EASA zbog čega je Airbusu naloženo da redizajnira rezervoar.

Prema pisanju Aviation Week, evropski regulator nedavno je konačno odobrio novo rešenje Airbusa. To je za ovaj inače dobro obavešteni portal izjavila direktorica Qantasa Vanesa Hadson na marginama godišnje Generalne skupštine IATA u Dubaiju.

Ona je navela da je avio-kompanija optimistična po pitanju dinamike isporuke aviona, a proizvođač letelica je potvrdio da radi na sertifikaciji svih sistema specijalno modifikovanih A350, kao i da se dolazak prvog vazduhoplova u Australiju očekuje sredinom 2026. godine.

Qantas trenutno obavlja direktne non-stop letove ka Evropi i Severnoj Americi, ali je mreža linija ograničena usled nedovoljnog doleta aviona.

Prevoznik leti bez međusletanja od Perta (PER) do Londona (LHR) i Rima (FCO), a dostupni su i non-stop letovi sa Istočne obale Australije ka Vankuveru (YVR), San Francisku (SFO), Los Anđelesu (LAX) i Dalasu (DFW).

(Aero.rs)

Video: Povratak supersoničnih putovanja: XB-1 otvara put ka brzinama kakve nismo imali od Konkorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodney Marinkovic

    26. jun 2024. | 07:36

    First delivery of Airbus A350 - 1000 to Qantas is in year 2026. Coincidently, opening of Western Sydney Airport is that year. Fantastic tandem. Qantas A350 and Sydney Western Airport! Sunrise to the world come true. 🇦🇺♥️✈🇬🇧✈🇺🇸✈🌐🛬

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>