• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će se leteći džin opet pojaviti na nebu: Ukrajina odlučna da napravi novi An-225

Vreme čitanja: oko 1 min.

David Lomdžarija, predsednik Nadzornog odbora državnog odbrambenog konglomerata Ukroboronprom izjavio na marginama Samita NATO da Ukrajina i dalje planira da obnovi letove Mrije

  • 4
Antonov An 225 Mirja Foto: Shutterstock

Ukrajina ne odustaje od ideje da ponovo napravi najveći teretni avion na svetu, Antonov An-225 Mrija. Ovu vest objavila je novinska agencija Ukrinform, a citira Aero Time.

Ovaj put, planove obnove najvećeg transportera potvrdio je David Lomdžarija, predsednik Nadzornog odbora državnog odbrambenog konglomerata Ukroboronprom.

Lomdžarija je, javlja agencija, dao izjavu na marginama Samita NATO-a, koji se održava u Vašingtonu od 9. do 11. jula 2024. Ukrajinski zvaničnik je odbio da pruži dodatne detalje o projektu ili očekivanom vremenskom okviru.

Antonov An 225 Mirja Foto: Shutterstock

Jedini letni An-225 je potpuno uništen tokom borbi za aerodrom Hostomel, blizu Kijeva, u prvim danima ruske invazije, a o ishodu istrage ko je kriv što je Mrija bila "glineni golub" koji je čekao na pogodak, pisao je Aero u martu ove godine.

Drugi, do pola napravljeni avion, čuva se, navodno konzerviran, još od poznog  sovjetskog perioda. Međutim, njegov stepen očuvanosti ostaje nepoznat, i ne zna se da li bi bilo izvodljivo dovesti ga do modernih tehnoloških standarda.

Antonov An 225 Mirja Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi put da ukrajinski zvaničnici iznose ideju o obnovi ili proizvodnji Mrija aviona.

Još u novembru 2022. godine, CNN je izvestio o navodnim planovima za obnovu onoga što je nekada bio najveći avion na svetu. Međutim, pored tehničkih izazova, projekat bi zahtevao investicije čiji okvir je u ovom trenutku - nemoguće proceniti: od nekoliko stotina miliona do nekoliko milijardi američkih dolara.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    10. jul 2024. | 16:28

    Nema ovde sta reci sem Nekome je more do kolena

  • Маркони

    10. jul 2024. | 22:19

    Е чему Украјина прича..питање је да ли ће Украјина уопште и постојати...

  • Перагеније

    10. jul 2024. | 18:58

    Док направе нестаће војска, па ће и направљено у ваздух...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>