• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia do kraja godine otvara probne letove iz Beograda ka Azerbejdžanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sledeća destinacija u segmentu kratkih letova najverovatnije će biti u regionu Centralne Azije/Kavkaza. Posmatrali smo ovo i da nismo imali ograničenja kapaciteta, nešto bi već bilo pokrenuto, rekao Jirži Marek

  • 0
Air Serbia Salinger Igor

Air Serbia planira da započne letove između Beograda i Bakua u Azerbejdžanu do kraja godine na probnoj osnovi.

Nakon sastanka Zajedničke međuvladine komisije Srbije i Azerbejdžana za trgovinsku i ekonomsku saradnju u Bakuu prošle nedelje, njen kopredsednik Nikola Selaković je rekao da će dve strane "u narednim danima razgovarati o pokretanju ove linije".

"Kao nacionalna aviokompanija, Air Serbia planira da proširi svoje operacije na region Kavkaza. Prva destinacija biće Baku, s obzirom na ukupni značaj vazdušnog transporta za međunarodne veze između država i pojedinaca, kao i na činjenicu da protok ljudi između Srbije i Azerbejdžana više nije opterećen vizama, da je uspostavljanje direktnih letova jedan od preduslova za razvoj ekonomije i turizma, te da i Beograd i Baku mogu služiti kao mostovi za naše ljude ka drugim destinacijama“, rekao je Selaković, prenosi Ex-Yu Aviation.

Air Serbia Salinger Igor

Posle sastanka Međuvladine komisije, Selaković (koji u novoj vladi Srbije obavlja dužnost ministra kulture) je izrazio optimizam u vezi sa pokretanjem linije pre kraja 2024. godine, ali je priznao da će trajanje letova između dva glavna grada predstavljati opterećenje za kapacitete.

"Većina suseda Srbije već ima direktne letove sa Azerbejdžanom, ali ne i Srbija", rekao je, dodajući da je Air Serbia otvorena za saradnju sa azerbejdžanskim prevoznicima na ovoj ruti. Razgovori o letovima između dve zemlje traju već godinama.

Air Serbia Salinger Igor

Inače, ovo nije prvi put da zvaničnici vlade Srbije najavljuju otvaranje pojedinih novih linija nacionalnog avio-prevoznika. Tako je Siniša Mali najavio liniju za Čikago, a ministar Goran Vesić najavio da se sa Air Serbiom pregovara o pokretanju novih linija iz Niša.

Generalni direktor Air Serbia, Jirži Marek, nedavno je rekao da su letovi ka Kavkazu neminovni.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek Tanjug/Miloš Milivojević

"Sledeća destinacija u segmentu kratkih letova najverovatnije će biti u regionu Centralne Azije/Kavkaza. Posmatrali smo ovo i da nismo imali ograničenja kapaciteta, nešto bi već bilo pokrenuto", rekao je Marek prošlog meseca i dodao da bi Beograd "bio dobra opcija za povezivanje Azerbejdžana sa Evropom".

Do kraja marta ove godine, Air Serbia je imala codeshare sporazum sa Qatar Airwaysom na liniji između Dohe i Bakua, međutim, taj codeshare sporazum više nije na snazi, podseća Ex-Yu Aviation.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Beograd: Airbus A320, A320neo i Embraer E195

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>