• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Propao dogovor sa sindikatima: Radnici Boeing-a stupaju u štrajk

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada se činilo da bi Boeing mogao da izbegne veliki štrajk radnika nakon što je postignut preliminarni dogovor o novom kolektivnom ugovoru, pogoni proizvođača ipak će stati nakon što su zaposleni odbili ponudu poslodavca

  • 0
Spirit AeroSystems Foto: Shutterstock

Boeing se suočava sa štrajkom zaposlenih nakon što je hiljade radnika glasalo protiv novog kolektivnog ugovora sa poslodavcem. Obustava rada očekuje se već danas i stručnjaci veruju da će se katastrofalno odraziti na proizvodnju i finansije kompanije Boeing.

Mada se činilo da bi Boeing mogao da izbegne veliki štrajk radnika nakon što je postignut preliminarni dogovor o novom kolektivnom ugovoru, pogoni proizvođača ipak će stati nakon što su zaposleni odbili ponudu poslodavca. Zaposleni iz sindikata IAM 751 velikom većinom od preko 94,6% su glasali protiv potpisivanja novog ugovor sa Boeingom, a 96% smatra da treba započeti štrajk, prenosi PYOK.

Boeing Airplane Missing Panel Foto: Tanjuh/AP/Reed Saxon

Nakon objavljivanja rezultata glasanja u četvrtak, predsednik sidnikata IAM 751 Džon Holden je izjavio da štrajk počinje u ponoć, odnosno u petak 13. septembra. Sa proizvodnjom privremeno prestaje oko 30.000 zaposlenih koji su radili na sklapanju Boeing 737 MAX aviona i drugih letelica iz game američke kompanije.

Radnici su nezadovoljni povećanjem plata od 25% i zahtevaju rast primanja od 40%. Oni navode da ponuda Boeing ne prati rastuće troškove života na severozapadu SAD, piše PYOK.

Boeing 777X Foto: Shutterstock/Falcons Spotters

Ovo će biti prvi štrajk u Boeingu od 2008. godine. Očekuje se da će obustava rada negativno uticati na već loše finansijsko stanje u Boeingu.

Već skromna proizvodnja letelica biće dodatno usporena u trenutku kada je Boeing na meti kritika nekih od najbitnijih kupaca, kao što su FlyDubai i Ryanair.

Boeing fabrika Foto: Shutterstock/Thiago B Trevisan

Boeing se od početka godine suočava sa ozbiljnim problemima.

Nakon incidenta na letu Alaska Airlines AS1282 američke vlasti ograničile su proizvodnju Boeing 737 MAX, pojačan je nadzor u fabričkim pogonima dok u isto vreme kompanija bležei velike finansijske gubitke.

Zbog lošeg stanja u firmi došlo je i do smene na rukovodećim pozicijama. Generalni direktor Dejv Kalhun ustupio je mesto Keliju Ortbergu koji je stupio na novu funkciju početkom avgusta.

(Aero.rs)

Video: TAROM Boeing 737-700

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>