• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Problemima nikada kraja: Boeing zaustavio proizvodnju 737 MAX i drugih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing je početkom ove nedelje ponudio povećanje plata za 30% u naredne četiri godine kao i poboljšane uslove za penzione doprinose. Takav ugovor ipak nije zadovoljio sindikat IAM i njegove radnike

  • 0
Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Boeing je privremeno obustavio proizvodnju nekoliko modela putničkih i vojnih aviona usled štrajka zaposlenih. Već loša dinamika izrade i isporuke novih letelica mogla bi biti dodatno usporena nakon najnovijih dešavanja u Boeing-u.

Kompanija sa sedištem u Čikagu saopštila je u sredu 25. septembra da je zaustavila proizvodnju modela B737 MAX, B767, 777/777X, P-8, KC-46A i E-7 Wedgetail u fabrikama u Sijetlu i Oregonu, preneo je Yahoo Tech pozivajući se na pisanje Fortune. Proizvodnja Boeing 787 Dreamliner nije pogođena štrajkom radnika.

Boeing nije objavio kako će obustava proizvodnje uticati na isporuke novih aviona.

Boeing 737 MAX Foto: Shutterstock

Ukupno 33.000 radnika, nezadovoljnih predlogom Boeing o novom kolektivnom ugovoru, obustavilp je sve radne aktivnosti 13. septembra. Od tada traju novi pregovori sindikata IAM i poslodavca u cilju postizanja dogovora i prekida štrajka.

Poslodavac je početkom ove nedelje ponudio povećanje plata za 30% u naredne četiri godine, podizanje bonusa za ratifikaciju kao i poboljšane uslove za penzione doprinose, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao. Takav ugovor ipak nije zadovoljio sindikat IAM i njegove radnike, te se nastavljaju pregovori dve strane.

Boing , Boeing,  štrajk Foto: Tanjug/AP

O štrajku u kompaniji i negativnim posledicama po proizvodnju oglasili su se i predstavnici avio-kompanija. Majkl O'Liri, direktor Ryanair Grupe, smatra da bi dugotrajna obustava rada mogla da se odrazi na dinamiku isporuke aviona.

On je rekao da je irska avio-kompanija, inače jedan od najvećih Boingovih kupaca, trebala da dobije 30 letelica 737 MAX pre leta 2025. godine, ali su operativni problemi Boeinga već smanjili taj broj na 25. Nastavili se štrajk, taj broj bi mogao da se smanji na 20.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>