• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aeroflot ulaže 300 miliona dolara za prelazak na domaće IT proizvode

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruska nacionalna avio-kompanija planira da tokom 2027–2028, uvede Wi-Fi u svoje avione, koristeći rusku satelitsku mrežu sa preko 250 satelita

  • 0
SSJ 100 SuperJet Foto: Shutterstock/Media_works

Aeroflot, najveća ruska aviokompanija, planira da investira oko 28 milijardi rubalja (300 miliona dolara) kako bi zamenila Zapadne IT sisteme domaćim alternativama. Ovaj prelazak obuhvata čitavu Aeroflot Groupu, koja uključuje i prevoznike Rossiya i Pobeda, a do kraja 2024. godine cilj je da se zameni 131 uvezeni IT proizvod.

Generalni direktor grupe, Sergej Aleksandrovskij, izjavio je na Digitalnom transportnom forumu u Moskvi da će 10 milijardi rubalja biti izdvojeno za industrijske centre koji će razvijati proizvode dostupne i drugim prevoznicima. Već sada Aeroflot ima 80 aktivnih projekata koji se bave zamenskim IT rešenjima, od kojih su 58 započeti tokom 2023. godine.

Inovacije i zamene IT sistema

Aeroflot je već prešao na domaći sistem usluga za putnike Leonardo PSS, implementirajući preko 800 nadogradnji u kratkom vremenskom periodu. Ovaj prelazak omogućio je Aeroflotu da koristi najnovija rešenja na međunarodnom tržištu. Nova platforma, podržana od strane Ministarstva transporta Rusije, već se koristi na 56 aerodroma, 17 ruskih aviokompanija i 19 prevoznika van Rusije.

Aeroflot je takođe u procesu zamene Sabre FPM softvera za upravljanje planom leta, kao i švajcarskog AMOS sistema za održavanje aviona. Očekuje se da će prelazak na nova rešenja doneti značajne uštede, uključujući od dva do pet odsto smanjenja troškova goriva i 30 odsto smanjenja vremena potrebnog za upravljanje planovima leta.

Uz to, Aeroflot prelazi na ruske tablete sa operativnim sistemom Aurora, koji zamenjuju iPad mini uređaje sa SITA softverom koji su prethodno korišćeni za uslugu putnika u avionima, nakon što je švajcarski dobavljač obustavio sve operacije u Rusiji u leto 2023. godine. Aeroflot posade već koriste 7.400 ruskih tableta tokom leta. Ove godine je planirana nabavka 9.000 ruskih tableta Fplus T1100 sa Aurora OS za posade u avionu i na zemlji, a sledeće godine će biti nabavljeno još 3.400 tableta sa domaćim OS i softverom za pilotske posade.

Avion Aeroflot Foto: Shutterstock

Tehnološka budućnost Aeroflota

Aeroflot se ne zaustavlja na ovim zamenskim projektima. Tokom 2027–2028, planirano je uvođenje Wi-Fi povezanosti na avionima, koristeći rusku satelitsku mrežu sa preko 250 satelita. Ova tehnologija, razvijena uz pomoć kompanije Bureau 1440, pružaće širokopojasni pristup internetu sa globalnim dosegom, a preliminarna testiranja su već uspešno obavljena.

Prelaskom na domaća rešenja, Aeroflot ne samo da osigurava veći tehnološki suverenitet, već očekuje i značajne uštede i poboljšanja operativnih performansi, što kompaniju stavlja na čelo inovacija u ruskoj avijaciji.

(aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>