• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Wizz Air promenio uslove “All You Can Fly” programa pre nego što je počeo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve ovo sugeriše da će samo mali broj putnika uspeti da izvuče maksimalnu korist iz ovog programa, dok će većina verovatno potrošiti više novca nego što bi to bilo slučaj sa standardnim kartama

  • 0
Wizzair Foto: Wikipedia/ Oyoyoy

Samo nekoliko dana pre početka korišćenja “All You Can Fly” programa, putnici koji su kupili ovaj paket su primili mejlove sa obaveštenjem o izmenama u uslovima ugovora. Ove izmene su izazvale negodovanje, jer su uvedene jednostrano, a prema propisima, potrošači, odnosno oni koji su kupili ove karte, imaju pravo da odustanu od ugovora piše The Flight Club.

Mejl sa jednostranom izmenom ugovora i rokovima za odustajanje koji su kupci primili započinje prijateljskim tonom: „Zahvaljujemo vam što ste se pridružili All You Can Fly programu! Povremeno ćemo vas obaveštavati o ažuriranjima uslova vašeg članstva. Naš cilj je da vam pružimo transparentnost i priliku da pregledate ove promene pre nego što stupe na snagu.“ Međutim, iza ovog ljubaznog tona krile su se izmene koje su stupile na snagu svega tri dana pre nego što korisnici mogu da počnu sa rezervacijama.

Ako niste reagovali na ove izmene do 25. septembra 2024, smatraće se da ste ih prihvatili. To znači da, ako ste želeli puni povraćaj novca, morali ste ispuniti odgovarajući obrazac pre tog datuma. Povraćaj novca bi trebalo da bude realizovan u roku od 72 sata, na isti račun sa koga je program kupljen.

Fotografije aerodroma Budimpešta, aerodrom Budimpešta Foto: Shutterstock

Izmene koje štete korisnicima

Ono što je posebno interesantno je način na koji Wizz Air „transparentno“ uvodi ove izmene – kroz pravne fraze u mejlovima na engleskom jeziku, iako su mnogi korisnici iz drugih zemalja. Mejl započinje pričom o promeni uslova otkazivanja za korisnike iz Izraela, dok se suštinske izmene skrivaju na kraju. Najveća promena odnosi se na dostupnost mesta u avionima za korisnike „All You Can Fly“ programa. U delu ugovora (sekcija 6.2) jasno se navodi da Wizz Air ne garantuje da će biti slobodnih mesta za ove korisnike. Broj dostupnih mesta zavisi od različitih faktora, uključujući broj članova programa na datom letu, broj putnika koji su već rezervisali i ukupni kapacitet aviona.

Wizz Air ima pravo da ograniči broj karata koje su dostupne za članove ovog programa na svakom letu, što znači da korisnici mogu da ne pronađu slobodno mesto na letovima iako postoje karte u slobodnoj prodaji. Ove promene praktično daju kompaniji slobodu da manipuliše dostupnošću karata. Zatim, je smanjen broj dozvoljenih “no-show” slučajeva Pored ovih promena, kompanija je dodatno smanjila broj mogućih izostanaka sa letova pre nego što korisniku bude ukinuto članstvo. U prethodnim pravilima korisnici su mogli da izostanu sa tri leta pre nego što izgube članstvo, dok je sada taj broj smanjen na dva. Ove promene su dodatno nejasne jer je deo informacija dostavljen korisnicima na nemačkom jeziku, iako su oni sa drugog govornog područja.

Prema novim uslovima, korisnici mogu biti kažnjeni i izgubiti članstvo bez povraćaja novca ukoliko ne isprave problem posle dva “no-show” slučaja.

Wizz Air Airbus A320 Salinger Igor

Zaključak

Nove izmene unose dodatnu neizvesnost za kupce „All You Can Fly“ programa, jer sada nije garantovano da će imati pristup slobodnim mestima na letovima, čak i ako su karte dostupne u slobodnoj prodaji. Ova politika daje Wizz Air-u potpunu kontrolu nad time koliko karata će staviti na raspolaganje članovima ovog programa. I Ako je smanjenje broja dozvoljenih nepojavljivanja na let opravdano kako bi se sprečilo zloupotrebljavanje sistema, dva „no-show“ je veoma malo za program u kojem rezervacije nisu otkazive. Sve ovo sugeriše da će samo mali broj putnika uspeti da izvuče maksimalnu korist iz ovog programa, dok će većina verovatno potrošiti više novca nego što bi to bilo slučaj sa standardnim kartama.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>