• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU uvela sankcije protiv tri iranske avio-kompanije: Iran Air otkazao današnje letove ka Evropi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na listi sankcionisanih avio-kompanija nalaze se Iran Air, Mahan Air i Saha Airlines. Evropska unija tvrdi da su ovi prevoznici transportovali bespilotne letelice u Rusiju koje su potom završavale na ukrajinskom ratištu.

  • 0
Avion Mahan Air Foto: Shutterstock

Savet Evrope usvojio je nove sankcije protiv tri iranske avio-kompanije zbog navodnog transfera razornog naoružanja u Rusku Federaciju. Na listi sankcionisanih prevoznika nalazi se i nacionalna avio-kompanija Iran Air koja obavlja letove ka nekoliko destinacija u Evropi.

Evropska unija uvodi sankcije protiv sedam pojedinaca i još toliko kompanija u Iranu. Reč je o organizacijama i osobama za koje se veruje da učestvuju u transportu balističkih raketa i vojnih bespilotnih letelica u Rusiju.

Iranski dron Shahed-136 Kamikaze Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U saopštenju Saveta Evrope od ponedeljka 14. oktobra navodi se da ova sredstva koriste ruske oružane snage na frontu u Ukrajini.

Na listi sankcionisanih avio-kompanija nalaze se Iran Air, Mahan Air i Saha Airlines. Evropska unija tvrdi da su ovi prevoznici transportovali bespilotne letelice u Rusiju koje su potom završavale na ukrajinskom ratištu. Pod optužbom da su učestvovale u naoružavanju ruske armije bezposadnim vazduhoplovima i balističkim raketama su još dva dobavljača i dva proizvođača pogonskog goriva.

Saha Airlines Boeing 747 Foto: Shutterstock

EU je odlučila da uvede restriktivne mere i zameniku ministra odbrane Irana Sejedu Hamzeu Galandariju, istaknutim zvaničnicima snaga Islamske revolucionarne garde (Islamic Revolutionary Guard Corps - IRGC) kao i čelnim ljudima iz iranske vazduhoplovne industrije.

"Oni koji su na meti sankcija biće podvrgnuti zamrzavanju imovine i zabrani putovanja u Evropsku uniju. Pored toga, zabranjeno je davanje sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, ili u korist navedenih fizičkih ili pravnih lica, subjekata ili tela," navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Iran Air Foto: Shutterstock

Iran Air u svojoj mreži destinacija ima nekoliko evropskih aerodroma. Nacionalna avio-kompanija Irana je sve do danas povezivala Teheran sa Bečom (VIE), Rimom (FCO), Milanom (MXP), Parizom (CDG), Frankfurtom (FRA), Kelnom (CGN), Londonom (LHR) i Hamburgom (HAM), pokazuju podaci FlightRadar24.

Današnji letovi Iran Air iz Pariza, Londona i Kelna su otkazani.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>