• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leteli dronovima iznad požara, vazduhoplovne vlasti reagovale: Ugrožavate kanadere i živote ljudi!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska Agencija za Civilno Zrakoplovtvo CCAA izdala upozorenje korisnicima dronova koji su primećeni iznad šumskih požara na Jadranu

  • 0
Canadier CL-415 protivpožarni avion, HRZ MORH

Dok je vatrena stihija pustošila Grebašticu u Hrvatskoj nekolicina vlasnika dronova odlučila je da snimi stravične posledice iz vazduha.

Bespilotne letelice odmah su primetili nadležni, a vatrogasno društvo DVD Hvar je uputilo i javno upozorenje:

“Prilikom gašenja požara kod Grebaštice uočeni su dronovi koji ometaju rad protivpožarnih aviona. Zabranjeno je korišćenje dronova prilikom gašenja iz vazduha, jer time ugrožavate sigurnost aviona koji vas zbog dima ne bi primetili".

Istovremeno, istaknuto je da kršenja propisa za sobom povlači sankcije.

“Nemojte leteti blizu mesta na kojima se odvijaju intervencije. Nemojte leteti blizu aviona, aerodroma ili helidroma. Ako vi letite, mi ne možemo", naglašeno je.

Koliko je situacija ozbiljna pokazalo je i zvanično saopštenje koje je objavila Hrvatska Agencija za Civilno Zrakoplovstvo (CCAA - Croatian Civil Aviation Agency):

“Upozoravaju se operateri i daljinski piloti bespilotnih letelica da odredba Uredbe koja reguliše letove dronovima na teritoriji EU izričito zabranjuje letove u blizini i unutar područja, u kojima je u toku hitna intervencija, kao što su gašenje požara, potrage i slično, ako ne dobiju dozvolu nadležnih hitnih službi.

Neodgovorno i protivzakonito ponašanje može onemogućiti izvođenje i dovesti do obustave hitne intervencije, te na taj način ugroziti živote i imovinu na terenu.

Upotreba dronova u zoni delovanja protivpožarnih aviona direktno ugrožava bezbednost vazdušnih i kopnenih snaga. Pilotske posade će obustaviti letove odmah pošto primete dron u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprečavanje širenja požara, oštećenja koja mogu nastati na objektima i ugroziti živote ljudi”.

Gašenje požara iz vazduha u Hrvatskoj primarni je zadatak 855. protupožarne eskadrile opremljene avionima Canadier CL-415 i Air Tractor AT-802Eskadrila je u sastavu 93. krila - jedinice ranga vazduhoplovne brigade ili NATO vinga - koja bazira u Zadru.

(Aero.rs/SK)

Video: Snimak kako ruski borbeni avion obara američki dron iznad Crnog mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>