• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Crna Gora upozorava: Ne letite dronovima iznad požara!

Vreme čitanja: oko 1 min.

ACV pojašnjava da korišćenje privatnih dronova u zoni rada protivpožarnih vazduhoplova, direktno ugrožava sigurnost vazduhoplova i zemaljskih resursa

  • 1
Dron požari Foto-ilustracija: Shutterstock

Crnogorske vazduhoplovne vlasi upozorile su, kao i nedavno njihove kolege iz susedne Hrvatske, operatore bespilotnih vazduhop0lova - popularnih dronova, najcesce za snimanje i fotografisanje - da ne lete svoje uređaje u blizini i iznad područja zahvaćenim požarima.

"Upozoravaju se operatori i piloti bespilotnih vazduhoplova, da je izričito zabranjeno izvoditi letačke operacije bespilotnih vazduhoplova, blizu i unutar područja u kojima se vrši hitna intervencija, poput gašenja požara, aktivnosti traganja i spasavanja i slično, ukoliko ne posjeduju odobrenje predmetnih službi za hitne intervencije.

Služba zaštite i spašavanja posjeduje i bespilotne vazduhoplove, koji se koriste u svrhu lociranja požara, pa nije potrebno da drugi operatori bespilotnih vazduhoplova učestvuju u ovim aktivnostima, osim ukoliko nijesu dobili odobrenje od nadležnih službi", pojašnjava Agencija za Civilno Vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV)

ACV pojašnjava da korišćenje privatnih dronova "u zoni rada protivpožarnih vazduhoplova, direktno ugrožava sigurnost vazduhoplova i zemaljskih resursa, angažovanih u ovim aktivnostima. Ukoliko piloti vazduhoplova, koji učestvuju u gašenju požara, uoče bespilotni vazduhoplov u zoni svojih aktivnosti, operacije će biti obustavljene". Pored toga, u zonama zahvaćenim požarom "vidljivost je smanjena, što onemogućava pilotu vazduhoplova koji učestvuje u gašenju požara uočavanje bespilotnog vazduhoplova i blagovremenu reakciju, u cilju izbjegavanja sudara sa istim".

Zanimljivo je da je ACV u svom upozorenju pomenula i medije: "Pozivamo sve operatore i pilote bespilotnih vazduhoplova, kao i medije na odgovorno ponašanje i da ne vrše snimanje bespilotnim vazduhoplovima u zonama, gdje je u toku hitna intervencija, kao i da ne objavljuju snimke područja koja su obuhvaćena požarom i ostalih područja u kojima se vrše hitne intervencije, kako ne bi prouzrokovali obustavljanje ili otežali izvođenje hitne intervencije i na taj način ugrozili živote i imovinu na tlu", navodi se u saopštenju

(Aero.rs/SI)

Video: Izbio novi požar na Halkidikiju: Srpski turisti snimili dramu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>