• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene i svemir: Kako je lepši pol osvojio orbitu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča o uspešnim ženama u istraživanju kosmosa ne može da ne započne sa Valentinom Tereškovom - prvom astronautkinjom na svetu

  • 1

Osmi mart je povod da društvo ozbiljno razgovara o položaju žena, njihovim problemima i izazovima kojih muškarci najčešće nisu svesni. Dok se vodi polemika oko stvari koje država ali i njeno stanovništvo moraju preduzeti po pitanju poboljšanja položaja pripadnica lepšeg pola, nije naodmet podsetiti se žena koje su ostavile trag u istoriji.

Da vrhunski rezultati i dostignuća nisu rezervisani samo za muškarce, pokazale su hrabre astronautkinje koje su tokom ovog i prošlog veka pokazale šta je sve moguće.

Priča o uspešnim ženama u ovoj nadasve zahtevnoj disciplini ne može da ne započne sa Valentinom Tereškovom - prvom astronautkinjom na svetu. Ona je 16. juna 1963. godine na kosmodromu Bajkonur lansirana u kosmičkom brodu Vostok 6. Valentina Tereškova je u svemiru provela 70 sati i 50 minuta, okruživši Zemlju 48 puta.

Tokom svog boravka u kosmosu ona je izvršila mnogobrojne testove i snimila je Zemlju iz svemira. Njene fotografije pokazaće se ključnim u daljim istraživanjima atmosfere. Pozivni znak misije Vostok 6 bio je čajka (galeb).

Nakon povratka na planetu, Valentinu Tereškovu je stekla veliku popularnost i nagrađena je najvišim ordenjem Sovjetskog saveza. Zbog svoje slave kao prve žene u svemiru, u godinama nakon misije gostovala u mnogim zemljama sveta i postala jedna od najistaknutijih članica Komunističke partije. Ruska međunarodna škola u Beogradu nosi ime Valentine Tereškove.

Sjedinjene Američke Države, ljuti konkurenti SSSR-a u trci za osvajanje kosmosa, poslali su ženu u kosmos dvadeset godina kasnije. Sali Rajd iz Kalifornije je 18. jula 1983. godine poletela u pravcu svemira, čvrsto vezana u spejs-šatlu Challenger američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

Putovanje u kosmos ponovila je naredne godine kada sa astronautkinjom Ketrin Salivan - prvom ženom koja je izvela takozvani svemirski hod (space walk). Njihove krijere značajno su uznapredovale nakon povratka na Zemlju i one su se kasnije posvetile profesijama u civilnom sektoru.

Džudi Resnik je bila prva jevrejka u svemiru i druga Amerikanka u svemiru, kada je poletela put Zemljine orbite šatlom Endeavor u avgustu 1984. godine, piše Women in Aviation. Ona i astronautkinja Krista Mekolif poginule su u nesreći u šatlu Challenger 28. januara 1986. godine - jednom od najtragičnijih događaja u istoriji svemirskih istraživanja.

Na stranicama istorije mora ostati zabeležena i Džeri Kob. Reč je o pilotkinji koja je pedesedih godina prošlog veka isporučivala američke vojne avione širom sveta. Ona je 1959. godine odabrana kao prva žena koja će proći proces obuke i testiranja za astronaute.

Uprkos uspešno završenim testiranjima, njoj nije dozvoljeno da leti u svemir navodno zbog svog pola, piše Women in Aviation.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peric

    9. mart 2024. | 15:46

    Iz svega ovoga sto je najgore... Nikada niste izasli iz zemljine orbite! Svi to vec odavno znamo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>