• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aeropiknik: Tradicija letačkih priredbi u hrvatskoj prestonici baroka

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aeropiknik je nimalo slučajno organizovan prvog vikeda varaždinskog Špancirfesta, tradicionalnog i veoma dobro posećenog festivala koji se održava krajem avgusta u baroknoj prestonici Hrvatske

  • 0
Aeropiknik Varazdin Aeroklub Varaždin

Varaždin je ovog vikenda (subota 19.8 i nedelja 20.8) domaćin vazduhoplovnog događaja pod nazivom Aeropiknik, svojevrsne kombinacije aero mitinga i okupljanja vazduhoplovaca.

Aeropiknik je nimalo slučajno organizovan prvog vikenda varaždinskog Špancirfesta, tradicionalnog i veoma dobro posećeneog festivala koji se održava krajem avgusta u baroknoj prestonici Hrvatske.

Prvog dana aeromitinga posetioci su mogli da vide nastupe padobranaca koji su otvirli letački deo, čuvenog mađarskog akrobatskog pilota Zoltana Vereša na ultra okretnom avionu MXS, Pilatus PC-9M Slovenačkog RV, oldtajmer školsko-borbenog Soko Galeb G2 - sve sa autentičnim oznakama RViPVO bivše SFRJ - kao i češki L-29 Delfin, još jedan oldtimer, "ispisnik" domaćeg Galeba.

Pripadnici MUP Hrvatske iz antiterorističke jedinice (ATJ Lučko) izveli su fast-rope desant iz helikoptera Agusta Westland AW139. Specijalci su očigledno ostavili dobar utisak pogotovu na varaždinske dame - jedna nam je u subotu rekla da su "dečki bili najbolji deo".

Oldtajmer Galebom pilotirao je Edo Kovačić, kako kažu u Varaždinu to mu je bio šesti nastuo kod njih. Slovenački vlasnik leti ovaj aviion - koji je dvosed - sa Antoninom Vivonom, nekadašnjim članom akrobatske grupe Frecce Tricolori italijanskog vazduhoplovstva. Oldtajmer Galebovi bili su i ranije česti i rado viđeni gosti na varaždinskim aeromitinzima - na CIAV manifestacijama nastupali su piloti i avioni iz beogradskog Aero kluba Galeb i novosadske akro grupe Stars

"Aeropiknik Aero kluba Varaždin ima dugu i bogatu tradiciju. Mnogi naši sugrađani i danas pamte međunarodni aeromitinge u organizaciji pokojnog varaždinskog pilota na varaždinskom aerodromu, legendarnog Milana Šimeka. Tradicija organizovanja ovakvih letačkih priredbi po kojoj je naš aeroklub poznat u zemlji, ali i inostranstvu, nastavila sa organizacijom izuzetno uspešnih aeromitinga. No poslednjih godina, zbog epidemije korona virusa, nismo bili u mogućnosti da organizujemo ovakve atraktivne događaji na našem aerodromu do ove godine. Posle višegodišnje pauze, sada smo tu ponovo u mogućnosti da organizujemo ovu atraktivnu, međunarodnu sportsko-vojnu manifestaciju u našem gradu", kaže za Aero.rs Robert Mišak, sekretar Aerokluba Varaždin.

Varaždin je inale poznat kao de facto hrvatska prestonica aeromitinga - na Croatian International Airshow Varazdin (CIAV) događajima mogli su se videti učesnici poput mađarskih Gripena i MiG29, hrvatski MiG-21 i akrobatska grupa Krila Oluje, Slovenački Pilatusi PC-6, PC-9M, francuski Alpja Jetz, helikopteri Mi-17, Mi-14, Bell 206, AS532L Cougar pa čak i nastupi velikih transportnih An-32 i putničkih biz jetova. O CIAV aeromitinzima izveštavali si i najreferentniji svetski vazduhoplovni mediji.

Pogledajte neke od najzanimljivijih trenutaka sa CIAV 2009: 

Najavljujući Aeropiknik, Mišak je rekako da su "za tu priliku pripremili smo prigodan program za učesnike, ali i vredne nagrade, na primer, za prvi avion koji slete na varaždinski aerodrom, odnosno za najlepše sletanje.

Pored promocije vazduhoplovstva, cilj ove manifestacije je i podsticati, posebno strane goste, da na ovogodišnji Špancirfest u Varaždin stižu - avionom"

U duhu retro Varaždina, dama i gospode iz nekih proteklih vremena "za goste koji će sleteti do varaždinskog aerodroma, u saradnji sa Oldtimer klubom Varaždin, organizovan je prevoz oldtajmer automobilima i obilazak grada i poseta Špancirfestu i Vinskom gradu", ponosan je Mišak.

Ovogodišnji varaždinski aeromiting održava se pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Hrvatske i pokroviteljstvom - Grada Varaždina, Varaždinske županije, Opštine Trnovec Bartolovečki, Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture, a sponzori ove letačke priredbe su Cratis i Croatia osiguranje.

Ulaz za posetioce bio je osam evra, za vazduhoplovne entuzijaste - spotere 20 evra (za koji dobijaju signalni prsluk i privilegovanu poziciju za fotografisanje i snimanje) a VIP tretmat košta 60 evra. Učesnici koji dolaze svojim avionima na dva ili tri dana i obezbeđen ima je doček sa taburašima, vožnja oldtajmer automobilima, hotelski smeštaj, degustacije vina i lokalnih gastro specijaliteta za taj ugođak trebali su da izdvoje 220 do 300 evra.

(Aero.rs)

Video: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije: Ekskluzivan video snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>