• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Udes na aeromitingu u Mađarskoj: Srušio se američki oldtajmer T-28 Trojan, dvoje ljudi poginulo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na mestu pada se zatekla i četvoročlana porodica čiji su članovi takođe zadobili ozbiljne povrede

  • 0

Američki vojni trenažni avion-oldtajmer North American T-28 Trojan srušio se juče u Mađarskoj prilikom čega je život izgubilo dvoje ljudi.

Fatalan udes dogodio se u nedelju 10. septembra na aeromitingu na aerodromu Borgond (LHBD) kada je T-28 Trojan izvodio manevre na veoma maloj visini. Avion je neposredno pre pada obavio prelet iznad piste aerodroma pripremajući se da uradi zaokret.

Mada je zaokretu prethodilo uspinjanje na veću visinu, čini se da ona nije bila dovoljna da se manevar uspešno i pre svega bezbedno izvede. Letelica se srušila u zemlju, a život su tom prilikom izgubili šezdesetsedmogodišnji pilot i njegov tridest godina mlađi sin.

Na mestu pada se zatekla i četvoročlana porodica čiji su članovi takođe zadobili ozbiljne povrede. Otac, majka i njihova ćerka su prema još nepotvrđenim informacijama zadobili ozbiljne opektonine dok je jedno dete prošlo sa lakšim povredama.

Organizatori aeromitinga su odlučili da prekinu ovaj događaj, a publika je ubrzo napustila aerodrom.

North American T-28 Trojan  HA-RDM proizveden je 1959. godine.

Letelica je bila u bojamau američke mornarice (United States Navy - USN) ali dostupni podaci ukazuju na to da je avion služio u argentinskoj mornarici (Armada de la República Argentina).

Avion je tokom sedam decenija nekoliko puta menjao vlasnika, a u mađarski registar ulazi krajem juna 2020. godine.

Ove godine je učestvovao i na međunarodnom aeromitingu u Segedinu, a jedan od poslednjih letova ovog aviona možete pogledati u videu:

T-28 Trojan se proizvodio početkom pedesetih godina prošlog veka i služio je za obuku pilota. Pored svoje uloge trenažnog aviona, T-28 je imao priliku da se dokaže i u borbi na ratištu Vijetnama.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Letelište 13. maj posle pada aviona Esqual

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>