• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan zastave Republike Srbije: Airbus H215 Super Puma i H145M Helikopterske jedinice MUP iznad Beograda

Vreme čitanja: oko 2 min.

I ove godine pripadnici HJ pozdravili su Beograđane i goste glavnog grada zastavama - čast da nosi jednu od zastava po prvi put pripala je posadi helikoptera Airbus H215 Super Puma, najveće i najmodernije letilice kojom MUP raspolaže

  • 0
MUP HJ Dan zastave MUP Srbije

Dan srpskog jedinsta, slobodne i nacionalne zastave obeležava se 15. septembra u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

Prvi put je obeležen pre dve godine i tada su centralnu svečanost koja je održana u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu velikog broja građana i naviših državnih zvaničnika uveličali i piloti helikopterske jedinice MUP Srbije koji su iznad Beograda i centralne proslave nebom prodefilovali  sa ogromim zastavama okačenim ispod svojih helikoptera.

Ljubitelje helikoptera i avijacije sigurno nije ostaviio ravnodušnim prizor neba u zalasku septembarskog Sunca na kome su se ispod dva stara ali pouzdana helikoptera AB-212, čuveni Hjui, i tada još uvek veoma novog H145M, najmodernijeg helikoptera vijorile srpske zastave.

I ove godine pripadnici Helikopterske jedinice pozdravili su Beograđane i goste glavnog grada zastavama - ovoga puta umesto Hjuia  čast da nosi zastavu po prvi ali sigurno ne jedini put pripala je posadi helikoptera Airbus H215 Super Puma - najveće i najmodernije letilice kojom MUP raspolaže.

Pukovnik Nenad Nedić, komandant helikopterske jedinice potvrdio je za Aero.rs ono što smo videli sa zemlje: helikopteri su doleteli iz pravca Ostružnice gde su zakačili zastave, nadleteli iznad Save, Ade Ciganlije i Savskog jezera, Mosta na Adi , Savom ispred Beograda na vodi i Kalemegdana, Dorćola, iznad Dunava i Zemuna i istim pravcem nazad.

Letelo se iznad vode iz bezbednosnih razloga, obzirom da su ispod ogromnih zastava na užetu podvešeni metalni tegovi kako bi uže koje visi ispod helikoptera imalo ulogu "jarbola" za zastavu. Takođe, helikopteri su morali da održavaju određenu brzinu kako bi se zastave videle u svom punom sjaju i celom površinom.

MUP HJ Dan zastave MUP Srbije
Pored pilota Helikopterske jedinice čije umeće i posvećenost  je mnogo puta do sada - sa punim pravom - bilo u fokusu pažnje javnosti i medija - danas su iznad Beograda pazljivi posmatrači mogli da vide na otvorenim vratima helikoptera i letače-mehaničare koji takođe veoma važan i neizostavam deo svih letačkih operacija.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u video zapisu i fotografijama MUP Srbije

(Aero.rs/SI)

Video: Neviđen ples Super pume na nebu iznad Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>