• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbiji isporučen drugi protivpožarni helikopter Kamov

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopter je dopremljen komercijalnim letom teškog transportera Iljušin IL-76TD uzbekistanske kompanije UAT Group Airlines iz Taškenta, koji je sleteo na beogradski aerodrom sinoć nešto posle 20 časova

  • 6

Il-76TD Ka-32 foto: Nenad Čabarkapa
Drugi od ukupno dva naručena protivpožarna helikoptera Kamov Ka-32 za MUP Srbije, juče je isporučen, saznaje Aero.rs

Helikopter je dopremljen komercijalnim letom UAT1017 teškog transportera Iljušin IL-76TD uzbekistanske kompanije UAT Group Airlines iz Taškenta, koji je sleteo na beogradski aerodrom sinoć nešto posle 20 časova.

Pažljivim posmatračima nije promakla ni više nego adekvatna registraciona oznaka helikoptera YU-SVS (Sierra-Victor-Sierra u radio komunikaciji) koja je istovremeno i skraćenica naziva Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Kako su Telegraf.rs i Aero.rs već pisali, prva naznaka da bi Srbija mogla postati korisnik ovog namenski projektovanog protivpožarnog vazduhoplova bila je još početkom 2021. godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom od svojih obraćanja rekao kako su "Srbiji potrebni protivpožarni helikopteri" i da slede razgovori sa "francuskim i ruskim prijateljima". Poznavaocima vazduhoplovstva nije bilo teško da u ovoj izjavi - ispostaviće se tačno - prepoznaju pregovore sa konzorcijumima Airbus Helicopters i Russian Helicopter

Prvi od dva srpska Kamova-32 (izvozna oznaka Ka-32A11BC) stigao je na beogradski aerodrom pre skoro tačno godinu dana, u Septembru 2022.

Prvo pojavljivanje ovog pomalo vizuelno neobičnog helikoptera pred javnošću bilo je nedugo potom je ispred Kule Beograd a na istom mestu MUP je potom upriličio prezentaciju svoje nove letilice za tadašnjeg ministra Aleksandra Vulina i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Haračenka.

"Reč je o helikopteru ruske proizvodnje koji je, namenjen prvenstveno za gašenje požara a može da se koristi i za nošenje spoljnih tereta velikih dimenzija i težina. Helikopter je po svojoj konstrukciji drugačiji od ostalih. Nema repni rotor u odnosu na standardne, nego dva noseća rotora. Ima takozvani koaksijalni koncept sa suprotono okrećućim rotorima koji, najblaže rečeno, doprinosi tome da helikopter bolje iskoristi snagu koju rotor kreira, odnosno nema gubitaka. Samim tim, može da podigne više tereta što je velika prednost u varijanti gašenja požara" tada je objasnio za Aero.rs pilot-instruktor Denis Vojvodić.

Kamov Ka-32 jedini je namenski tiop helikoptera za gašenje požara koji poseduje Srbija, ali se i druge letilice uspešno koriste u ovoj nameni.

Kamov Ka-32A11BC Salinger Igor
Piloti i vazduhoplovi Helikopterske jedinice MUP-Srbije prethodnih godina gasili su požare gde god se to od njih tražilo - kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj... U javnosti je ostala zapamćena njihova - bez preterivanja može se reći herojska uz kolege iz drugih država - borba sa vatrenom stihijom pre dve godine na Eviji i Peloponezu, o čemu je Telegraf.rs tada pisao.

MUP Srbije pored Kamova na raspolaganju za borbu sa vatrenom stihijom od ove godine ima i helikoptere H215 Super Puma, kojih je tri u floti Helikopterske jedinice MUP-a. Iako joj to nije primarna namena, vatrogasne performanse Super Pume su veoma respektabilne - zahvaljući pre svega "sirvoj snazi" motora Turbomeca Makila i nosivosti do 4.5 tona vode u vedru. Poređenja radi, u zavisnosti od uslova, H145 u jednom naletu na požar može izbaciti nekih 700 do 800 kg vode.

(Aero.rs)

Video: Dan zastave Republike Srbije: Helikopterska Jedinica MUP-a pozdravlja Beogradjane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    20. septembar 2023. | 14:00

    K32 najbolji helihopter u svojoj klasi. Nosi 4500l vode samo 500 litara manje od aviona kanader. Odlican za letenje u slozenim uslovima ,a preciznije izbacuje vodu na zeljeno podrucje . Kao vatrogasac ,radujem se ovom helihopteru ,ali se plasim da ce vise gasiti po okolnim zemljama nego sto ce biti angazivan kod nas .

  • Realnost

    21. septembar 2023. | 20:08

    Bilo bi nehumano i neljudski reći da neke akcije nisu za svaku pohvalu! Kao lider u regionu, a zbog svega šta se dešava mislim da bi veliki plus bio nabaviti nekoliko aviona protivpožarnim koje ima Rusija!!! Prvo jer je Rusija sada blokirana, a drugo zbog praktičnosti i položaja naše zemlje! Ne znam koliko je najam tih aviona ali bez obzira zarada postoji, a koliko bi se samo imovine i života spasilo u Grčkoj ove godine!!! Moramo gledati na aspekte korisnog i neophodnog a o benifitima svega ovog nije potrebno govoriti, investicija koja sama sebe vraća!!!

  • Odin

    22. septembar 2023. | 18:42

    Svaki dan vezbaju to je izbaci vode za neverovati

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>