• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

MUP prvi put javno prikazao novi hangar Helikopterske jedinice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavnim nabakama novih modernih helikoptera postojeći hangar postao je premali da primi sve letilice kojima MUP HJ raspolaže

  • 4

MUP HJP novi handar MUP Republike Srbije
Ministarstvo unutrasnjih poslova juče je prvi put javno prikazalo novoizgrađeni, savremeni, hangar Helikopterske jedinice na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, prilikom posete ministra Bratislava Gašića ovoj jedinici.

Nedavnim nabakama novih modernih helikoptera za MUP Srbije postojeći hangar - iako funkcionalan i dobro opremljen - postao je premali da primi sve letilice kojima MUP HJ raspolaže, pogotovu imajući u vidu gabarite poslednjih pet pristiglih helikoptera Airbus H215 Super Puma i Kamov Ka-32.

Pored toga, helikopteri Bell 206 Jet Ranger i Agusta Bell 212 koji su pre dolaska Airbus H145M i H215 činili okosnicu flote svi imaju dvokrake glavne rotrore što je omogućavalo "gusto pakovanje" helikoptera u hangar, uz Gazele sa tri kraka na rotorima. Airbus H145M i velike Super Pume imaju četvorokrake  a ruski Kamovi duple koaksijalne trokrake rotore što sve zahteva dodatni prostor za razdvajanje u hangaru.

"Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić posetio je danas Helikoptersku jedinicu gde su završeni radovi na izgradnji novog kompleksa ove elitne jedince, kao i rekonstrukcija postojećeg i naglasio da će MUP nastaviti sa ulaganjem u ovu jedinicu", saopštio je MUP Srbije

Gašić je istakao da je Helikopterska jedinica MUP-a "jedna od najmodernijih i najsnažnijih flotila u regionu i ukazao na neophodnost i značaj ove jedinice koja je izuzetno doprinela u borbi sa požarima ne samo u Srbiji, već i u brojnim vanrednim situacijama u Sloveniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Republici Srpskoj" i dodao kako je HJ "ponos naše države, ali i ponos celog regiona".

Objekat hangara sa upravnim delom i pratećim objektima predstavlja moderan i funkcionalan ambijent u kojem će se nalaziti kompletna posada i helikopteri, koji ovu jedinicu, po tipovima helikoptera, iskustvu pilota i posade, svrstavaju u sam vrh policijskih helikopterskih jedinica u Evropi, navodi MUP Srbije

(Aero.rs/SI)

Video: Airbus Helicopters H145M MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    12. oktobar 2023. | 20:45

    Koliko vidim ima i luksuznih putnickih modela,kome je to namenjeno?!?

  • Make

    12. oktobar 2023. | 00:58

    Lepo je videti novo i opremljeno , zamerka za vrata hangara ,podeljena su u tri dela i postoje stubovi ,to je nedopustivo za takve namenske objekte. Vrata su trebala biti slajd ( kad se otvore da je bez podeoka , to se dobija tako što se u razinu poda ugrađuje sina a krila vrata se pomicu na točkovima) Vrata su veliki propust ograničavaju manevar kad se letelica izvlači iz hangara.

  • Kos

    12. oktobar 2023. | 10:43

    Da li bilo šta može ostati tajna (kao vojna tajna)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>