• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imali smo sudar u vazduhu! Dva aviona sudarila se na aerodromu u Hjustonu, tragedija izbegnuta za milisekundu

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nekom ste odobrili da poleti.. ili sleti.. i mi smo ga zakačili na poletanju", javio je pilot avion dok je pokušavao da obuzda oštećenu letilicu

  • 0
Hawker 800 Wikimedia/ http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/7/2/8/1976827

Velika tragedija za dlaku je izbegnuta na aerodromu Vilijam P. Hobi u Hjustonu (HOU) kada su se dva biznis džeta sudarila prilikom sletanja jednog i poletanja drugog aviona.

Sudar je rezultovao velikom štetom na obe letelice ali ljudske žrtve su srećom izbegnute.

Cessna Mustang Wikimedia/Airwolfhound

Hawker 850XP (N269AA) poleteo je juče sa piste 22 hjustonskog aerodroma dok je u isto vreme na ukrštajuću pistu 13R sletala Cessna 510 Mustang (N510HM). Dva aviona u isto vreme su se našla na mestu ukrštanje pista gde je došlo do njihovog kontakta.

Svega delić sekunde delio je dva aviona, njihove posade i putnike od totalne katastrofe ali je srećom došlo samo do relativno malog kontakta. Vrh levog krila Hawkera snažno je udarilo u zadnji deo Cessne, a dve letelice su uprkos ozbiljnim oštećenjima uspele da polete, odnosno slete.

Odmah nakon uzletanja posada Hawkera 850XP  zatražila je povratak na aerodrom Hobi koji je u međuvremenu zatvoren za saobraćaj.

"Upravo smo imalu sudar u vazduhu!", javio je pilot aviona kontroli letenja uz komentar "Nekom ste odobrili da poleti.. ili sleti.. i mi smo ga zakačili na poletanju".

Preliminarni nalazi koje je saopštila američka Savezne uprave za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) pokazali su da je Hawker poleteo bez dozvole kontrole letenja. Nosioc istrage je kao i uvek Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (National Transportation Safety Board - NTSB) koja je u Hjuston odmah poslala tzv. go-team od šest stručnjaka.

Kakve će posledice snositi pilot aviona za sada nije poznato.

Povređenih u ovom incidentu nije bilo ali je načinjena velika materijalna šteta na oba aviona, što ona vidljiva, što veoma verovatno ona nevidljiva odnosno na strukturi oba aviona koja je sigurno morati bar na detaljan pregled.

Aerodrom Hobi stopirao je sav vazdušni saobraćaj neposredno nakon sudara letelica što je rezultovalo velikim operativnim problemima za avio-kompanije i još većim glavoboljanja za hiljade putnika.

Čak 54 odlazna i i dolazna leta su otkazana dok je njih 78 kasnilo, prenosi ABC123. Jedanaest letova preusmereno je na druge aerodrome, od čega njih šest na hjustonski aerodrom Džordž Buš (IAH).

Jedna od najtragičnijih nesreća u istoriji vazduhoplovstva dogodila se upravo prilikom sudara dva aviona na aerodromu. Dva Boeinga 747 avio-kompanija KLM i Pan Am sudarila su se na pisti aerodroma Tenerife 27. marta 1977. godine prilikom čega je živote izgubilo 583 ljudi. Kao glavni uzrok nesreće navodi se pilot KLM-a koji je greškom shvatio da je od kontrole letenja dobio dozvolu za poletanje.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Prija u Sarajevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>